David Miralles: «No es preveu una davallada dràstica del preu de l’oli»

El nou director general del Grup Unió analitza el greu impacte que ha tingut la sequera en les campanyes de vi i oli d’oliva. Això ha provocat que s’encadenin collites curtes

01 octubre 2023 17:10 | Actualizado a 02 octubre 2023 16:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Unió és un grup cooperatiu de segon grau. Va ser creada a Reus l’any 1942 i avui agrupa 20.000 famílies d’agricultors pertanyents a unes 150 cooperatives associades tant de Catalunya com d’Aragó, País Valencià, Balears, Múrcia i Castella la Manxa, entre altres comunitats autònomes. Avui Unió és un referent en el sector agroalimentari pel que fa a la producció de fruita seca, oli i vins. Però també és un referent en el suport al món rural, implicant-se decididament en la millora de condicions de vida dels pagesos i en la modernització del sector agrari català. El passat mes de maig, el camarlenc David Miralles es va convertir en el nou director general, agafant el relleu de Ferran Huguet, després de 40 anys al càrrec.

Quins reptes té com a nou director?

Hi ha molts reptes en una empresa com la nostra. Principalment, destacaria que sempre s’ha d’intentar millorar la comercialització. Creant marca, obrint nous mercats, innovant i donant visibilitat a tots els valors que representa Unió: productes naturals d’alta qualitat, compromís amb l’entorn i el territori, orientació al client, servei, etc. sense oblidar que el nostre objectiu és millorar les condicions de vida dels nostres agricultors i del món rural en general.

En quin moment es troba actualment l’empresa?

L’any passat al grup vam facturar 110 milions d’euros; aproximadament el 60% de les vendes van a exportació, amb un equip de 212 persones, diversos centres de transformació, molins, cellers i instal·lacions d’envasat arreu del territori, sense comptar les instal·lacions pròpies de cooperatives associades.

Som una empresa gran, amb identitat i 80 anys d’història, dels quals els últims estan sent de molta expansió, especialment al sector dels fruits secs. Tot i que no estan sent uns anys bons, a la península Ibèrica es preveu un fort creixement productiu de l’ametlla i la demanda mundial també creiem que anirà al mateix ritme o més.

I pel que respecta al vi i l’oli?

Apostem per les marques pròpies i totes emparades sota alguna de moltes Denominacions d’Origen amb les que treballem. DOQ Priorat, DO Montsant, DO Terra Alta, DO Tarragona, DO Catalunya i DO Cava per als vins i DOP Siurana, DOP Les Garrigues i DOP Oli Terra Alta en el cas de l’oli. Això ens permet distingir-nos oferint productes d’altíssima qualitat i amb unes característiques organolèptiques diferencials.

Ens trobem en època de verema. Com està funcionant?

Particularment, estimem una reducció de la producció mitjana a tots els cellers, dins del context de sequera persistent i la no possibilitat de regar a molts llocs. Però el raïm està molt sa, i per tant la qualitat serà excel·lent. Tot i això, és complicat en l’àmbit de la comercialització, ja que veiem que el consum de vi en general està baixant.

Pròximament, començarà l’oli.

En el cas de l’oli, encara hi ha hagut una reducció de la producció més acusada degut a la sequera i al canvi climàtic que ja és una realitat. I la següent campanya es preveu que sigui semblant a l’actual.

A què es deu la pujada de preus d’aquest producte?

Aquestes collites fan que hi hagi menys disponibilitat d’oli al mercat, i per tant menys oferta. Si li sumem l’extra demanda generada per la sensació que ens quedarem sense producte, fa que s’hagi generat una pujada de preus progressiva fins a arribar on estem ara. Com que la previsió de la nova collita no millora, no sembla que hagi d’haver-hi una davallada dràstica dels preus a curt termini, però haurem d’esperar a tenir les dades reals i confiar que la demanda es mantindrà.

Quin paper juga la gent jove en la vostra empresa?

Pel que fa a l’empresa, estem vivint un canvi generacional i estem apostant per persones joves. Jo mateix en soc un exemple, però n’hi ha molts altres a l’equip. En l’àmbit del camp estem preocupats, perquè el relleu és complicat. L’agricultura viu un moment complicat: pujada de costos, baixes produccions, canvi climàtic, sequeres extremes, etc. Per tant, hem d’aconseguir protegir aquest sector vital i fer-lo atractiu per als joves. A Unió apostem per canviar això i ja portem 800 ha de cultiu recuperades on li donem l’oportunitat als joves perquè les gestionin.

Quins plans de futur teniu entre mans?

Continuar consolidant el creixement d’Unió dins del sector agroalimentari amb ambiciosos projectes d’innovació i la sostenibilitat. Seguirem apostant per les marques pròpies, que expliquin qui som i la nostra vinculació amb la pagesia. I no deixarem de banda el nostre propòsit com a cooperativa que no és altre que vetllar pels nostres socis i sòcies.

Comentarios
Multimedia Diari