El calendari marcava 22 d’octubre del 2000, a fora era un diumenge de pluja. Els núvols es concentraven al sud de Catalunya i la tempesta descarregava amb intensitat; el que es coneix com a «gota freda». A les Terres de l’Ebre el temporal va desencadenar un seguit d’esdeveniments que, 20 anys després, encara es recorden.
L’aigua es va emportar tot el que es creuava al seu camí, inundant camps, carreteres, carrers i cases. Aquella primera jornada va afectar municipis com Garcia, Benifallet, Miravet, Xerta o Tivenys, però la tempesta seguia cap al Montsià, on va enfonsar els tres ponts que unien Ulldecona amb Santa Bàrbara, Masdenverge amb Santa Bàrbara i Godall amb La Galera. En conjunt van ser 16 carreteres tallades i un seguit de municipis aïllats a l’espera que amaninés la tempesta.
El dilluns va ser encara més llarg. Els Bombers van rescatar una cinquantena de persones i els estudiants de Santa Bàrbara van haver-se d’allotjar en cases del veïnat. A Godall, una dona de 90 anys va perdre la vida. La Generalitat va decretar l’alerta vermella i el llavors delegat del Govern a Tarragona, Cèsar Puig, i el conseller d’Interior, Xavier Pomés, es van desplaçar a Amposta, on s’organitzà un centre de coordinació al pavelló firal, instal·lacions que van acabar acollint unes 400 persones evacuades.
Els catastròfics aiguats van durar dos dies, però les afectacions i els rescats es van allargar. La pluja va omplir els rius Matarranya i Algars i va provocar l’obertura de comportes dels pantans. Els de Riba-roja i Mequinensa desembassaven fins a 200 metres cúbics per segon, mentre que el d’Ulldecona –que abans de les pluges estava al 7% de la seva capacitat– va arribar al 80% en 24 hores, obligant a obrir comportes.
Però aquí no va acabar el malson. Durant aquells dos dies el Mas de Barberans va acumular 438 litres per metre quadrat; fins a 600 persones van ser evacuades de les seves cases i més de 300 treballadors de PADESA van haver de deixar els seus llocs de treball en desbordar-se un dels canals de l’Ebre, a la zona de la torre de la Carrova d’Amposta.
Més enllà del Montsià
Mentrestant, al Baix Ebre es patia pel desbordament del riu, que va superar els sis metres al seu pas per Tortosa. A la Terra Alta i a la Ribera d’Ebre es va suspendre el transport escolar i es van tallar carreteres. A més, a Móra d’Ebre van caure 308 litres per metre quadrat durant el cap de setmana, provocant el desbordament del barranc, que va engolir quatre vehicles.
Per sort, el dimecres els aiguats van afluixar, però la primera llum del dia evidenciava tot el que l’aigua havia arrasat al seu pas. Les carreteres estaven inundades i l’asfalt havia cedit, mentre que els carrers vessaven aigua, fang i runa, una situació que es repetia a l’interior de moltes cases i comerços. Els danys materials superaven els 2.000 milions de pessetes, el que ara serien uns 12 milions d’euros.