El nou passeig del Castell recupera una zona del nucli antic de Tortosa fins ara molt degradada. L’Ajuntament ha renovat completament el carrer que comunica la plaça de l’Absis amb la pujada a la Suda, a la part superior del barri del Castell, amb una nou passeig de vianants i diversos murs d’obra vista que, disposats en diferents alçades, permeten recórrer una zona on anteriorment només hi havia solars enderrocats o habitatges en desús, i gaudir d’unes noves vistes de la fortificació.
La millora s’ha completat amb la instal·lació de les escultures creades per l’il·lustrador Ignasi Blanch per a l’anomenat Passeig de les Cultures, que estan disposades des de l’inici del passeig de Ronda, a Remolins, fins al final del nou passeig del Castell, a la part superior dels Reials Col·legis. 15 obres en total que permeten fer un recorregut als 2.000 anys d’història de la ciutat, prenent com a protagonistes diferents personatges il·lustres de diversos camps. En aquest nou tram, per exemple, es poden trobar els perfils del poeta Gerard Vergés o el doctor Jaume Ferran i Clua.
Les obres dutes a terme per l’Ajuntament de Tortosa en els últims mesos han suposat una inversió de 671.000 euros, amb ajuts dels Fons Feder i del Pla de Foment Turístic.
L’orografia del terreny ha afegit complexitat logística a l’actuació, segons detallen des de l’Ajuntament, per la impossibilitat d’accedir a la zona de treball amb maquinària de grans dimensions.
L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, afirma que la millora de la zona permet dotar també en nucli d’un nou actiu turístic, amb vistes a la Suda o la catedral.
Roigé recorda que aquesta actuació s’inscriu en el seguit de projectes fets a tot l’entorn, començant amb la urbanització de la plaça de l’Absis que va anar seguida de l’adequació de la Casa de Festes, i actualment, per l’arranjament dels carrers Costa de Capellans i Santa Anna, a més de la museïtzació de les restes arqueològiques situades baix de la nova plaça de la Catedral, a l’espai Cota Zero, que es preveu inaugurar en els propers mesos.
Expropiacions
En una nova fase d’actuació a la zona, l’Ajuntament de Tortosa treballa ja en l’expropiació dels immobles situats a la part superior de la plaça de l’Absis, per tal de poder donar continuïtat al nou passeig del Castell i connectar-lo directament amb el passeig de Ronda (situat també als peus de la Suda sobre els barris de Remolins i Sant Jaume). Una actuació que també potenciarà la visibilitat del castell des de la mateixa plaça de l’Absis, amb la torre de Túbal en primer terme.
Iniciativa privada
Per a Roigé, l’actuació suposa un revulsiu més en la recuperació del nucli antic. «Amb la transformació urbanística a peu de carrer, també potenciem que la part privada s’hi implique i incentivem que es puguen fer rehabilitacions d’immobles, per a les quals des de l’Ajuntament hem ampliat una vegada més la dotació de subvencions». També en aquesta línia, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Enric Roig, remarca que «la regeneració urbanística afavoreix la regeneració social i econòmica, com demostren les actuacions recents que hem fet a la ciutat, a la plaça de l’Ajuntament o de la catedral».
Dues visites guiades aquest dissabte per donar a conèixer el nou espai
Amb l’objectiu de mostrar el resultat de la nova actuació urbanística i donar a conèixer el conjunt de l’obra creada per Ignasi Blanch, l’Ajuntament de Tortosa ha organitzat per aquest dissabte, 12 de febrer, dos visites guiades. Les sortides aniran a càrrec de l’historiador i director de Turisme de Tortosa, Oriol Segarra, i del mateix Ignasi Blanch. Seran dos recorreguts circulars, que sortiran des de la plaça de l’Absis a les 10.30 i 12 hores, i que s’endinsaran pel nou passeig, passaran pel pati d’armes del castell, i connectaran a través de la pujada al Parador amb el passeig de Ronda, on s’explicaran la resta d’il·lustracions de personatges de la història local, entre els quals hi ha Cristòfol Despuig, Maria Griñó o Menahem Ben Saruq.