El ple de l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita va aprovar aquest divendres inicialment el canvi de nom del municipi pel de la Ràpita. El govern municipal d’ERC va fer valer la seua majoria absoluta per aprovar la modificació, que va comptar també amb el suport la regidora no adscrita Francina Molina, mentre que els grups de Junts, PSC i Més Ràpita (mR) hi van votar en contra (11 vots a favor i 6 en contra).
El ple va debatre la qüestió del canvi de nom després de la consulta popular que el passat 12 d’octubre, en què va guanyar clarament la proposta de canviar-lo al de la Ràpita, però no va arribar al 20 per cent del cens (es va quedar en el 18) que s’havia marcat per validar automàticament el canvi.
El topònim de la Ràpita compta amb l’aval de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, que en un informe encarregat pel Consistori determina la nomenclatura com a adient, en tant que «és la forma tradicional i genuïna del topònim que no s’ha deixat de fer servir com a pròpia per part dels habitants del municipi». El canvi es farà efectiu un cop acabi el període d’exposició pública de l’acord (al que es poden presentar al·legacions), el validi la Generalitat i surti publicat al diari oficial.
Ahir, el debat al ple va ser encès entre el govern i la major part de l’oposició. Un dels principals punts de fricció va ser la voluntat de tirar endavant igualment el canvi, amb diferents valoracions sobre els resultats i l’abast de la consulta. Segons remarquen des del govern municipal, l’acord els portaveus establia en tot moment que si cap opció arribava al 20 per cent, seria el ple el que acabaria decidint, com així ha estat. Des de l’oposició entenen que l’abstenció d’un 73 per cent deixa clar que aquesta no era una prioritat per als veïns i retreuen al govern que hagi començat a canviar el nom del municipi en documents i cartells, quan encara no és oficial.
«Des del govern apel·len a què set de cada deu persones volen el canvi de nom, però cal puntualitzar que el volen set de cada deu persones que van anar a votar: 2.246 de més de 12.000», detallà la portaveu de Junts, Elena Queral. «Sentim que no tenim legitimitat ni suport suficient per entomar una responsabilitat tan gran com és la de canviar el nom del nostre poble. Particularment no en vull ser partícip, no d’aquesta manera», afirmà. Queral també va denunciar que l’Ajuntament ja està utilitzant el nou nom sense estar aprovat, el que considera «una falta de respecte als que van votar que no».
Per la seva banda, la portaveu socialista Rosa Anglès considera que el canvi és una «imposició». «No s’hagués hagut de portar al ple, els veïns ja van votar i decidir i el resultat no va arribar al 20 per cent, percentatge que vam acordar en junta de portaveus. El nostre compromís era respectar la voluntat popular sempre i quan s’arribés al percentatge esmentat», remarcà. Per a Anglès, «a peu de carrer ens han fet arribar que hi ha qüestions més importants, i els 9.000 euros invertits en la consulta s’haurien pogut invertit en temes més rellevants, com reactivar l’economia local o l’àmbit social».
Pedro Hernández, de Més Ràpita, lamentà també «la pressa» de l’equip de govern per fer efectiu el canvi de nom. «S’han equivocat i ho saben, però han d’anar endavant, sigue quin sigue el resultat», afirmà en el ple.
Per contra, la regidora no adscrita Francina Molina refermà la necessitat de fer efectiu el resultat de la consulta popular, remarcant la importància d’aquest procés participatiu.
«Ha guanyat el municipi»
El portaveu d’ERC, Albert Salvadó, també va voler posar en valor «el procés col·lectiu que hem fet al poble», va acusar la majoria de l’oposició de mentir, i va recordar que la consulta no va ser una decisió exclusiva d’ERC, sinó que va comptar amb la unanimitat de tots els grups municipals.
Un cop acabat el plenari, l’alcalde rapitenc, Josep Caparrós, va destacar que amb el canvi de nom «ha guanyat el municipi». Així, va fer valer els ciutadans que van participar en la consulta, on es van posicionar «clarament», amb un 67,5% dels vots, a favor del canvi del topònim. «Ho hem escoltat i ho hem traslladat en forma d’acord de ple», insistí. «Oficialment ens direm la Ràpita», remarcà.
Sant Carles de la Ràpita serà aviat la Ràpita
El canvi s'ha aprovat en ple, aquest divendres. L’oposició retreu al govern municipal que hagi començat a canviar els logotips amb el nou topònim, abans de ser oficial
26 noviembre 2021 15:50 |
Actualizado a 26 noviembre 2021 18:33
Se lee en
minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este
enlace.
Comparte en:
Comentarios