Registrats cinc sismes en 15 hores davant la costa de l'Ametlla de Mar

L'Observatori de l'Ebre ja va detectar un primer repunt de l'activitat sísmica en aquesta zona la tardor de l\'any passat, que entra dins dels paràmetres de la normalitat

19 mayo 2017 23:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Observatori de l’Ebre de Roquetes ha registrat entre els dies 9 i 10 d’abril fins a cinc petits sismes davant la costa de l’Ametlla de Mar, a uns 20 quilòmetres mar endins.

Com ja va informar el Diari, el principal va tenir lloc dijous a les 13.31 hores, finalment amb una intensitat de 3,2 graus i que va ser notat lleugerament en diverses poblacions, com Vandellòs, Reus o Miami Platja.

A més, s’han registrat fins a quatre nous microsismes, que podrien ser rèpliques de l’anterior. Tres el mateix dia, a les 19.59 h, les 20.27 i les 21.19 hores, d’entre 1,1 i 1,4 graus en l’escala de Richter. Ahir divendres, l’Observatori de l’Ebre en va registrar un cinquè a les 4.05 del matí, d’1,1 graus.

En aquesta zona hi ha habitualment una certa activitat sísmica, arran de l’existència d’una falla, que s’ha incrementat lleugerament en els darrers mesos. Segons explica a l’Estefania Blanch, cap de Sismologia de l’Observatori de l’Ebre, durant els passats mesos d’octubre i novembre ja es va detectar un augment de la sismicitat a la zona, amb una sèrie de petits moviments d’un màxim de 2,2 graus.

Ara, s’ha tornat a donar un nou episodi. Amb tot, no correspon a l’Observatori analitzar les possibles causes d’aquest petit augment de la sismicitat, sinó a altres organismes com l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

 

Un a Vinaròs

A aquests cinc sismes davant la costa de l’Ametlla de Mar cal afegir també un registrat al terme de Vinaròs (Baix Maestrat), el mateix 9 d’abril, d’1,9 graus segons els mesuraments de l’Observatori de l’Ebre.

En tot cas, segons aclareix Estefania Blanch, aquest sisme s’ha produït terra endins, lluny de la zona marina on l’any 2013 la injecció de gas del magatzem Castor va produir un miler de terratrèmols, alguns dels quals sentits per la població, fet que va crear força alarma al territori.

Segons detalla l’experta, en aquesta zona terrestre del Baix Maestrat i el sud del Montsià ja hi havia una certa activitat sísmica natural, sense l’acció d’agents externs. Així, per exemple, el 2014, se’n van produir a prop d’Alcanar o Benicarló, amb uns registres d’entre 1 i 2 graus, inapercebuts per la població. A tota l’àrea del Castor estudiada per l’Observatori, l’any passat es van registrar uns 25 sismes i microsismes, uns registres dins de la normalitat i que tornen als paràmetres anteriors a la crisi del magatzem.

En principi, Blanch descarta una possible relació entre els moviments de la costa de l’Ametlla i el de Vinaròs, tot i la coincidència temporal.

Comentarios
Multimedia Diari