Música, rapers i Valtònyc per sorpresa a l’Ebrefolk

El dotzè Campus de Patrimoni Etnomusical, un festival i universitat d’estiu centrat en el llegat sonor, està impulsat per Espai de So

13 julio 2024 19:03 | Actualizado a 14 julio 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dins dels actes de la 12a edició del Campus / Festival Ebrefolk de patrimoni tradicional, que s’està celebrant a Móra d’Ebre aquests dies, divendres nit va tindre lloc la «Vetlada de Versadors i Rapers», que comptava, per segona vegada, amb una gran quantitat de rapers i raperes freestyle. Després d’un sopar popular, la plaça de Dalt va acollir també els versadors ebrencs Guardet «lo Cantador», Rosamari «la Catxa» i Dolors Espelta d’Amposta, i Àlex de l’Aldea, acompanyats de la Rondalla Suc d’Anguila, la glosadora mallorquina Antònia «Pipiu», els «troveros» murcians Pedro Cabrera i Natalia «La Niña de la Filomena» i els corrandistes catalans Ferriol Macip i Laia Pedrol.

Una plaça de gom a gom, amb la corporació municipal quasi al complet, va presenciar durant tres hores una vetlada de poesia repetitzada en què va intervindre el raper Josep Valtònyc. El mallorquí, amb un rap a capella de cinc minuts, va deixar embadalit amb el seu missatge incisiu a tot el públic qui, desconeixedor de la seua participació, el va ovacionar. Un altre dels moments més emocionats va produir-se quan la mallorquina Pipiu va improvisar, també a capella, una glosa dedicada al recentment finat Julio Roca, antic músic de la rondalla de quintos de Móra d’Ebre, pare del tècnic de Cultura, i músic participant des de la primera edició del Campus.

El punt final de la vetlada va arribar amb la part segona o final, l’esperat «picadillo» o «baralla de galls i gallines» entre dos bàndols de poetes improvisadors, els quals, a ritme de jota ebrenca, van aconseguir mantindre un nombrós públic present en les seues cadires fins a la una de la matinada, i en què es van posar de manifest les dots interpretatives, però sobretot la gràcia i art en clau d’humor de rapers i versadors tradicionals.

La jornada d’ahir va continuar amb els habituals tallers formatius de ball, instruments, cant i poesia improvisada impartits per una quinzena d’especialistes en el camp de l’etnografia, etnomusicologia i etnocoloreologia, com ara els catalans Sergi Masip, Laia Pedrol, Ferran Roca, Bruno Pallarés i Armando Ayora, els valencians Miquel Flores i Joan-A. Cerdà, els mallorquins Margalida Rigo, i Toni i Simó Adrover, el murcià Pedro Cabrera o el manxec Julio Guillén. Anit va ser el moment del Bureo o Sarau. Avui serà l’últim dia d’Ebrefolk amb la ballada de «Ball de coques de Móra d’Ebre» al matí.

Comentarios
Multimedia Diari