Una obra depurada al màxim, una pintura despullada de tot artifici per apropar-se a l’essència d’ella mateixa, o d’un mateix. Blanc, blanc i blanc sobre blanc, també. Perquè el blanc és, en realitat, la suma de tots els colors. I de tot el viscut. I no és el blanc, al final, el triomf de la llum? Aquest dissabte Lo Pati Centre d’Art-Terres de l’Ebre inaugura l’exposició «Sentir música callada», de l’artista tortosí Leonardo Escoda (1956-2022). La mostra explora l’univers creatiu del pintor, ple de referents musicals i literaris, als quals apel·la als títols de les 32 obres de gran format i de tècnica mixta que conformen l’exhibició.
«Sentir música callada» és la primera mostra de la temporada de Lo Pati, que alhora donarà el tret de sortida a un any d’activitats que diverses institucions de les Terres de l’Ebre dedicaran al pintor d’art abstracte tortosí traspassat ara fa una mica més de dos anys. L’exposició, comissariada per la directora de Lo Pati Aida Boix Grau, aprofundeix en el coneixement de l’autor a partir de les últimes obres que va produir. Es podrà veure del 15 de març a l’1 de juny i inclourà activitats paral·leles, concerts de música i l’edició d’un catàleg sobre l’obra i la trajectòria de l’autor.
El títol de la mostra fa referència a l’última exposició que va realitzar Escoda al 2022, al Monestir de Poblet, sota el títol de «Música callada» (que és considerada per alguns com l’obra mestra de Frederic Mompou). Com explica la comissària Aida Boix, l’exposició busca «sumar noves capes de significat» a l’obra d’Escoda, que s’enriqueix amb els artistes, músics o escriptors que van abocar alè al seu imaginari creatiu. Unes obres que resulten «una síntesi gairebé mística del propi acte de pintar». Noms com John Cage, Carles Santos, Frederic Mompou, Miles Davis, Marcel Duchamp, Friedrich Hölderlin, Rainer Maria Rilke, Charles Baudelaire i Paul Celan, no només serveixen de referència, sinó que tracen un recorregut biogràfic i creatiu del pintor.
Com també ha valorat l’artista, parella d’Escoda i directora de l’Escola d’Art de Tortosa Pili Lanau, amb la mostra no s‘ha volgut fer un homenatge a la persona, sinó aportar una nova mirada a l’obra del creador. «Hem intentat ser acurats en allò que hagués volgut Leonardo, hem intentat no falsejar. Volem articular un programa que ha de ser per a proposar més lectures i obrir altres portes». Lanau s’ha mostrat molt «contenta» per la posada en marxa de la mostra: «És molt inspirador veure pintura viva».
La mostra inclourà activitats paral·leles, concerts de música i l’edició d’un catàleg sobre l’obra i la trajectòria de l’autor. També organismes, entitats i particulars de la demarcació retran enguany homenatge al llegat artístic i cultural de l’artista contemporani, professor i exdirector de l’Escola d’Art i Cultura de la Diputació a Tortosa. El projecte “Mira Leonardo” mostrarà tant les obres com el tarannà de l’artista ebrenc en diferents espais de la demarcació vinculats a la seua trajectòria. Exposicions, taules rodones, activitats educatives i de poesia, dansa i música són algunes de les accions programades en el marc d’aquesta iniciativa organitzada amb la col·laboració de la família.