L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar està decidit a no tramitar de nou un pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), fruit de les dues recents sentències del Tribunal Suprem que anul·len la vigència de l’actual Pla Urbanístic, aprovat l’any 2010.
Fer-ho seria el pitjor escenari davant d’aquesta sotragada judicial. Suposaria per al municipi tornar a regir-se per la normativa del Pla General del 1992, com succeeix ara, però durant un mínim de quatre anys, el temps necessari per a la tramitació i aprovació del nou document. En conseqüència, no es podrien desenvolupar els sòls qualificats en el POUM del 2010 i totes les llicències urbanístiques quedarien suspeses durant dos anys, fins a l’aprovació provisional del nou document.
De facto, la paràlisi de l’activitat del sector de la construcció i la promoció immobiliària, claus en l’economia calera, una perspectiva que el govern local vol evitar com sigui.
Així ho va traslladar ahir al vespre l’alcalde, Jordi Gaseni, i l’equip de govern en una assemblea convocada davant dels gremis relacionats amb l’urbanisme, neguitosos pels efectes nocius de les esmentades sentències.
Gaseni va recordar, en primer lloc, que cap dels dos partits de l’equip de govern -ERC i PSC- van donar el vistiplau al Pla ara anul·lat, aprovat per l’anterior i polèmic alcalde convergent, Andreu Martí. En segon terme, que la direcció general d’Urbanisme veuria amb bons ulls la tramitació de nou del document per resoldre d’un cop les irregularitats sentenciades pel Suprem i altres que se’n poden derivar de dos recursos judicials més contra el POUM, ara al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Però a hores d’ara, afegí Gaseni, cap sentència en ferm obliga a fer aquest pas i tampoc Urbanisme, a priori, pot exigir-lo.
Així, i davant d’un centenar de professionals del sector i veïns, Gaseni va assegurar que descarten aquesta via «dràstica» i optaran per la solució «menys dolenta». En una reunió prevista a principis de setembre, l’alcalde comunicarà a Urbanisme la voluntat de tramitar un text refós per recollir, exclusivament, les irregularitats formals denunciades pel Suprem amb la finalitat que el POUM torni a ser vigent en un termini d’entre cinc i set mesos.
El govern creu que serà suficient per complir les sentències del Suprem i evitarà, així, la suspensió de llicències. També que en cas de tramitar un pla nou, Urbanisme dicti modificacions que poden afectar els desenvolupaments urbanístics dels últims anys.
L’atorgament de llicències
Diversos afectats van preguntar si el trasbals judicial ha suposat una suspensió total de llicències. No és així, va respondre el govern, aquelles peticions que s’adeqüin al Pla del 1992, ara vigent, o al del 2010, un cop torni a ser vigent, es podran concedir. Altres, com en els sectors Tres Cales primera fase o Calafat, han quedat suspeses, s’assegurà.