L’Aldea tindrà una marina seca exprés per a fins a 500 embarcacions de recreació

Els propietaris podran tenir a l’aigua les barques, zodiacs o motos en escassos minuts

09 septiembre 2021 05:40 | Actualizado a 09 septiembre 2021 10:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Aldea tindrà una marina seca exprés, un sistema que permet l’emmagatzematge d’embarcacions i la seua posada a l’aigua en molt pocs minuts. El projecte, a més, inclou un passeig i un condicionament de l’entorn, un petit parc fluvial a la vora de l’Ebre amb taules de picnic, des d’on els veïns d’Amposta també podran anar-hi a peu a través del pont penjant.

L’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo, explica al Diari que la nova marina seca podrà donar servei a tothom de la zona que tinga una embarcació. «Vam veure possibilitats en el projecte i ens vam posar a treballar», detalla. «Però a l’empresa que té la concessió els vam demanar una sèrie de coses per adaptar una zona de passeig i un carril bici, de forma que puguem tenir connectada la zona d’Amposta a peu i que en el futur puga ser com un parc fluvial», concreta el batlle. «Per tot plegat, comportarà netejar una part de la vegetació i tenir una zona d’esbarjo però sense fer-hi cap obra important ni cap impacte ambiental. Es tracta d’un entorn a la vora del riu que s’ha de cuidar i totes les actuacions seran adaptades».

L’espai on està ubicada la marina seca està comprès entre l’empresa Saica Pack, a l’Aldea, i el pont penjant que uneix Baix Ebre i Montsià, Amposta i l’Aldea, creuant el riu Ebre. Totes les millores aniran subjectes a la rendibilitat del projecte, que s’allargarà durant quatre anys.

Marcelo Carnevale, responsable del projecte, és empresari en el sector de marines seques des de fa 45 anys i té tres empreses d’aquestes característiques a l’Argentina. «El que portem a l’Aldea no existeix enlloc: el que hi ha al país no compleix amb la funció d’una marina seca exprés. Quan tens una barca en una marina seca, usualment es troba en una nau o magatzem allunyada de l’aigua i has de demanar expressament a l’empresa que s’encarrega del servei que la traslladen cap a l’aigua. Tot això precisa una coordinació i una anticipació, de forma que si a última hora suspens la sortida de la barca, et fan pagar igualment el servei i la barca queda a l’aigua fins que la retiren», explica. «En canvi amb el nostre sistema de marina exprés hi haurà una nau a la vora de l’aigua del riu i un sistema semi automàtic amb un carretó elevador, de forma que tot és impressionablement més ràpid», valora.

Així, les barques emmagatzemades es dipositen al pantalà a l’aigua en cosa de dos minuts amb un sistema d’elevació. Les embarcacions que podran beneficiar-se d’aquest sistema són petites, de fins a 6,5 metres d’eslora, barques zodiac o motos d’aigua. «El projecte està enfocat a un públic de classe mitja, ja que el cost de manteniment serà més baix que el d’una marina tradicional. El que fa el nostre sistema és evitar costos. La immediatesa i el cost són els nostres grans avantatges», detalla Carnevale.

Una altra de les diferències amb una marina seca normal és que sovint es queden sis mesos sense ús. «Aquí la teua embarcació sempre estarà a cobert i protegida i podràs gaudir d’ella tot l’any en un instant». El preu al mes és d’aproximadament 120 euros.

La inversió per construir aquesta marina seca exprés a l’Aldea és d’entre 700.000 i 800.000 euros. Anirà creixent depenent de la quantitat de clients, amb un permís de màxim 500 embarcacions. El que sí es començarà a construir en curt termini és un espai habilitat perquè els primers clients, encara que no estiga construïda la nau, sí puguin ja deixar-hi l’embarcació. «Porto sis anys treballant en el projecte, ens hem endarrerit per la falta d’aigua i llum», comenta Carnevale.

I per què han escollit l’Aldea? Carnevale explica que per la seua ubicació estratègica. «Literalment és un encreuament de camins i carreteres. També la gent d’Amposta ho podrà usar molt, ja que podrà vindre caminant i estem netejant la zona».

Per a Carnevale, el turisme fluvial és un diamant en brut que cal explotar a les Terres de l’Ebre. «Volem usar el riu com a mitjà de comunicació. Fins al mar arribes en molt poc temps. Moltes ciutats d’Espanya li donen l’esquena al riu, però nosaltres creiem que hi ha molt de potencial turístic, i se li pot donar molta vida al riu. Pots anar aturant-te als municipis: ara Deltebre, Sant Jaume, Riumar… i finalment arribar al mar si vols i passar un dia fantàstic».

Comentarios
Multimedia Diari