L’Ajuntament d'Amposta crea una comissió per aturar l’ocupació il·legal al municipi

La capital del Montsià disposa d’un nou grup de seguiment d’habitatges ocupats que ja ha evitat quatre casos i que aviat posarà en funcionament un telèfon d’intervenció ràpida perquè els veïns puguen avisar si hi ha conflicte
 

04 noviembre 2017 17:14 | Actualizado a 04 noviembre 2017 17:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Amposta ha creat una comissió de seguiment d’habitats ocupats, per tal d’aturar l’ocupació il·legal de pisos al municipi. 
Actualment hi hauria, fruit del darrer boom immobiliari, uns 450 pisos buits a la ciutat, on hi hauria hagut casos d’ocupació de fins i tot blocs sencers. La comissió ha censat en uns 35 els pisos ocupats avui dia.

Aquesta comissió està formada per la Policia Local, el coordinador d’obres i serveis, serveis socials i l’alcalde d’Amposta, i té com a missió actuar de manera ràpida quan es detecta una ocupació il·legal en un habitatge al municipi.

«No hi ha mecanismes locals per evitar l’ocupació. I només es pot fer fora els ocupants judicialment després de 48 hores», explica al Diari l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. «Hi ha ocupacions que no són problemàtiques. Les que coneixem solen ser-ho, però cal dir que no ho són totes per norma general».

Arran de la formació de la comissió es van establir diverses pautes a seguir a continuació, com la creació d’un telèfon de resposta ràpida, que s’activarà en els pròxims dies, segons ha afirmat Tomàs.

Des que la comissió de seguiment ha entrat en funcionament, ara fa unes setmanes, ja ha aturat quatre situacions a la ciutat, tapiant els pisos per evitar noves ocupacions, i amb alguns casos de delictes contra la seguretat pública inclosos.

«En el moment de la batuda es demana al jutge que ens permeti tornar l’immoble al propietari i poder tapiar-lo perquè no hi accedeixen més», explica l’alcalde d’Amposta.

Els serveis socials, clau

El paper dels serveis socials és clau en aquestes situacions, ja que poden mitjançar si perceben que aquell cas necessita atenció i que no es tracta d’una ocupació de grup organitzat. En cas que les ocupacions no siguen problemàtiques i que per tant els veïns no tinguen conflictes i no avisen l’Ajuntament, la comissió pot detectar els casos en el moment que demanen l’alta de l’aigua al consistori. «Si els serveis socials detecten que aquella persona pot necessitar atenció, el que es pot fer aleshores és engegar un procés de legalització de la situació. Ens encarreguem d’intervenir entre el propietari del pis i l’ocupant per veure si hi ha possibilitat de convertir aquella ocupació en un lloguer social. Hi ha algunes entitats bancàries com La Caixa amb qui ho hem pogut portar a terme», exemplifica Tomàs.

Aquesta mediació per poder convertir l’ocupació en un lloguer social es comprèn amb la dada que a Amposta el 95% dels pisos ocupats són propietat d’entitats bancàries.

Comentarios
Multimedia Diari