«Per sort, finalment, ha quedat en un ensurt, però quin ensurt!». Els turistes i responsables del càmping PortMassaluca van poder tornar-hi dijous a la nit, un cop els bombers van donar per estabilitzat l’incendi originat entre la carretera TV-7231 i l’estació de tren de la Pobla de Massaluca-Faió al migdia, i que finalment ha calcinat unes 70 hectàrees de zona d’interès natural (PEIN). «La proximitat del pantà de Riba-roja va fer que els mitjans aeris poguessin treballar amb molta celeritat i això va ajudar a què el foc no s’estengués més, ja que tenia un potencial de fins a 1.300 hectàrees», detalla al Diari l’alcalde de la Pobla de Massaluca, Antoni Ferré.
Albert Blasco, responsable del càmping, explica que l’avís del foc es va donar des de l’establiment. El tenien a un quilòmetre i mig. «Tenim pla d’autoprotecció i vam començar a remullar tot el perímetre. Però de seguida van arribar els bombers», comenta, tot incidint en què el foc es va originar molt prop de la carretera.
Segons l’alcalde, hi ha diverses hipòtesis sobre les causes, que estan sent investigades pels agents rurals, entre les que hi ha una línia elèctrica o una tempesta seca que hi va haver la nit anterior a la zona.
Arran de l’avenç de les flames, per la tarda els Mossos van desallotjar els 25 usuaris i les vora 40 persones que en aquell moment hi havia dinant al restaurant del càmping. Els van portar al local de coworking de Faió, municipi aragonès més pròxim a l’altra riba del riu Matarranya i la cua del pantà de Riba-roja, on després se’ls va donar de sopar en un altre càmping local. Des de la Pobla de Massaluca destaquen aquesta col·laboració amb l’Aragó, també pel que fa als mitjans per apagar el foc.
Les flames han cremat sobretot zona boscosa, en una àrea escarpada que ja va quedar afectada per un gran incendi l’any 1994, segons recorda Ferré. També hi ha hagut danys en una finca agrària i en el sistema de regadiu de la Terra Alta, del que s’abasteixen vuit poblacions de la comarca. En concret, les flames van afectar la connexió de la fibra òptica del telecontrol de les basses de reg i captació en pantà de Riba-roja. Ahir a la tarda els operaris treballaven per recuperar el servei. Els bombers també continuaven remullant la zona, mentre els veïns respiraven ja una mica més tranquils.
A les vuit del matí d’ahir, els bombers van donar per controlat l’incendi una vegada es va comprovar que el perímetre estava fred i es mantenia estable. Al matí es va mantenir un dispositiu d’11 camions d’aigua i sis vehicles lleugers amb GRAF i unitat sanitaritzada GROS. També hi havia disponibles a lloc un helicòpter i dues avionetes per si calgués la seva actuació. A dos quarts de cinc de la tarda va haver-hi una petita represa en el flanc esquerre.
Però l’incendi, a l’igual que ha passat amb l’originat a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), tardarà dies en donar-se per apagat. Les altres temperatures i la baixa humitat poden tornar a fer ressorgir el foc. Ahir, per exemple, una unitat GRAF estava revisant el foc de Corbera d’Ebre del passat dimarts i va trobar unes soques fumejant.
Quant a la superfície cremada, segons els agents rurals finalment han estat 70,6 hectàrees al terme de la Pobla de Massaluca, 60,07 de les quals dins de l’espai natural protegit dels Tossals d’Almatret i Riba-Roja. Per tipus de terreny, 62,61 hectàrees eren forestals, 4,18 agrícoles i 3,87 urbanes.
Ahir només dos petits focs de vegetació, un a l’interior del Institut Villablanca i un altre en uns camps abandonats a l’entrada a Cabacés. Dijous a la nit n’hi va haver dos: un a Vallmoll que cremà 1.500 m2 en un barranc (21.40 hores) i un de petit a la urbanització Barquera d’Alforja.