La implantació de la multinacional de fabricació de panells de fusta Kronospan a Tortosa; la posada en marxa de la planta de Florette al mateix polígon Catalunya Sud; l’ampliació de l’activitat de Jabil a l’Aldea amb una nova planta d’embalatge, o les obres del nou centre logístic de Freshly Cosmetics a Gandesa. Després d’una dècada de pèrdua de pes en l’activitat industrial (amb tancaments tan sonats com la Lear de Roquetes), els anuncis de noves implantacions dels últims mesos apunten a una incipient recuperació del sector a les Terres de l’Ebre.
Sindicats i empresaris mostren el seu optimisme davant aquest nou context. La disponibilitat de sòl industrial a un preu més assequible, la gratuïtat de l’autopista AP7, recursos com l’aigua, i un canvi de percepció empresarial són alguns dels factors que podrien explicar aquest canvi de tendència.
«Venint d’on veníem, era fàcil anar a millor, però de totes maneres sí que observem un canvi de tendència», afirma el responsable de la UGT a les Terres de l’Ebre, Valentí Marín, per a qui el factor determinant és un canvi de percepció dins i fora del territori. «Estem entre Barcelona, València i Saragossa. Una ubicació que abans es veia com lluny de tot i ara pot esdevenir una oportunitat». Al seu parer, per esperonar encara més la reindustrialització el que cal «és tenir clar el que volem com a territori i fugir de localismes».
En aquesta mateixa línia, el secretari de CCOO a les Terres de l’Ebre, Marc March, considera que també hi ha hagut un canvi a nivell de l’administració, «que finalment té en compte i ha posat al mapa altres zones més enllà de l’àrea metropolitana i els cinturons industrials habituals». Amb tot, alerta que la reindustrialització no ha de consistir «en inversions a l’estil de bolets segons el govern de torn», sinó que ha de respondre a un pla territorial consensuat. «El sector industrial és bàsic per a l’economia, no podem dependre només del turisme, l’agricultura o els serveis».
El president de la Cambra de Comerç de Tortosa, Francisco Faiges, remarca que finalment ha arribat el moment de la reindustrialització a les Terres de l’Ebre. «Hi ha interès i demanda de noves inversions industrials a totes les comarques, i la localització estratègica és clau per atraure empreses».
Segons detalla Faiges, aquestes noves implantacions que ja estan en marxa provocaran un efecte «d’atracció d’empreses auxiliars, la creació de noves, i permetrà que d’altres del territori presten serveis i productes en qualitat de proveïdors». «Generarà un important efecte multiplicador i d’innovació sobre l’activitat productiva», remarca.
En aquest sentit, considera bàsic el projecte d’estació de mercaderies Logisebre. «Serà una de les infraestructures bàsiques. Les infraestructures existents demanen d’una urgent ampliació i millora per tal d’oferir uns serveis de logística propis del segle XXI, en què prevaldrà el transport multimodal, amb avantatges com la reducció del temps de viatge de les mercaderies, que abaratirà els costos del transport i augmentarà la competitivitat als mercats internacionals», afirma.
Per la seva banda, la presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), Maria José Fernández, assegura que les noves implantacions «compten amb models de negoci basats en la nova economia circular, són tecnològiques i proporcionen un alt valor afegit al nostre territori».
«Amb aquestes inversions les Terres de l’Ebre poden deixar de viatjar en el vagó de cua de l’economia industrial catalana. Des de l’AECE també estem bolcats per aportar el nostre treball en aquesta tendència positiva», valora la presidenta.
El delegat del Govern, Albert Salvadó, celebra el «moment dolç» de captació d’inversions que viu el territori. «Hem fet els deures i ara està donant els seus fruits». En aquest sentit, des de l’administració es treballa «discretament» perquè més empreses apostin per implantar-se a les quatre comarques.
Ocupació de qualitat per fixar la població al territori
La recuperació del sector industrial, juntament amb el bon moment del turisme i la fortalesa de l’agroindústria, pot ajudar a un dels grans reptes que les Terres de l’Ebre tenen com a territori: retenir el talent i fixar els habitants, evitant així el despoblament, especialment acusat en pobles petits i zones rurals.El teletreball, estès arran de la pàndemia, obre també noves oportunitats perquè treballadors que ara són fora puguin tornar.
«La indústria genera llocs de treball tecnificats, de qualitat i sovint ben remunerats», detallen els sindicats.
On caldrà posar un especial èmfasi en la reindustrialització serà a la Ribera d’Ebre, amb l’horitzó de tancament de les centrals nuclears.