L’Oficina de Transició Energètica incentiva l’autoconsum a la Terra Alta

L’organisme vol anticipar el canvi a la comarca cap al nou model energètic i assessora ajuntaments i veïns particulars

30 julio 2023 18:56 | Actualizado a 31 julio 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Oficina de Transició Energètica de la Terra Alta vol anticipar i impulsar el nou model energètic a la comarca. Ara fa un any es va iniciar el desplegament d’aquesta oficina, posada en marxa i oberta a la ciutadania des del passat mes de març.

L’objectiu de l’oficina és avançar cap a la descarbonització de l’energia i, en constant interlocució amb l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), incentivar entre ajuntaments i ciutadania l’autoconsum i la creació de comunitats energètiques.

L’oficina dóna suport i assessorament als ajuntaments al llarg del procés per l’emplaçament d’instal·lacions d’energia renovable (eòlica i solar) i a les empreses o veïns de la Terra Alta que vulguen instaurar comunitats energètiques amb panells solars o sobre l’autoconsum individual.

«Des de la seua apertura fins a dia d’avui també són diverses les empreses, a través de gestories, i veïns a nivell particular que s’han posat en contacte per conèixer els tràmits de subvencions per a la instal·lació de panells solars», explica al Diari el responsable de l’oficina, Joan Aubanell. Cal dir que l’oficina no tramita aquests ajuts, però sí orienta tant ajuntaments, empreses com particulars.

Aubanell explica que ja s’ha fet una roda de contacte amb els ajuntaments de la comarca per conèixer la situació municipi a municipi: quines accions s’han pres ja en matèria de transició energètica, quines són les xarxes de calor o si ja s’estan instal·lant panells solars a edificis públics, com alguns pobles estan fent. L’oficina treballa de forma coordinada amb els quatre consells comarcals de les Terres de l’Ebre i amb el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE).

En general, Aubanell valora que «a la comarca anem una mica lents, es veu tot això en un futur una mica més llunyà», segurament a causa de la seua ruralitat i població envellida.

L’objectiu d’aquestes noves oficines (estan en marxa a gairebé totes les comarques de Catalunya) és assolir la prospectiva energètica del país en l’horitzó de l’any 2050 (PROENCAT 2050).

Els principis són, entre d’altres, assolir la neutralitat climàtica al 2050, abandonar el model energètic fòssil-nuclear, aconseguir la sobirania energètica amb energies renovables, minimitzar l’ocupació del territori, empoderar ciutadans i empreses i posar en primer lloc l’eficiència energètica. Paral·lelament s’està preparant el Pla Territorial Sectorial per al Desenvolupament de les Energies Renovables a Catalunya (PLATER), del qual ja es disposa d’un esborrany i que estarà llest la propera tardor.

«Hem d’identificar les zones on es puguen implantar energies renovables, les més adients. El PLATER és un full de ruta per a la descarbonització de l’energia el 2050. L’economia i la societat s’haurà d’electrificar tota, tots els sectors productius i el transport. S’ha de potenciar l’electrificació i per això haurem de passar a una potència més alta. Les dos energies renovables contemplades són principalment l’eòlica i la fotovoltaica», detalla el responsable de l’oficina.

En relació a la «massificació» eòlica que molts afirmen que pateix la Terra Alta, Aubanell sosté que el PLATER tindrà en compte la situació de cada territori: «les comarques que ja han sigut solidàries com la Terra Alta no partiran de zero. A l’esborrany es parla d’unes quotes comarcals d’energies renovables, si bé encara no especifica com es comptarà.

El PLATER ha de ser per a les comarques que no tenen cap implantació d’energies renovables. Ha d’haver una implantació territorial distribuïda i democratitzada per tot el país».

L’oficina està ubicada al Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa. Els veïns interessats en informar-se poden trucar al Consell Comarcal per tal de demanar cita.

Comentarios
Multimedia Diari