L’art de cosir en paper

Vestits de Paper. Amposta, Mollerussa i Porto treballen de manera conjunta per reconèixer l’art de cosir vestits en paper com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat

04 agosto 2024 21:59 | Actualizado a 05 agosto 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ja fa dos anys des que Amposta, Mollerussa i la ciutat portuguesa de Porto treballen de manera conjunta per declarar els de vestits en paper com a Patrimoni Immaterial de la UNESCO. Les tres ciutats, que tenen en comú diferents celebracions relacionades amb la confecció en paper, han organitzat una exposició a la parròquia portuguesa de Foz de Douro per potenciar la candidatura conjunta.

En la mostra, que es podrà visitar del 24 d’agost, coincidint amb la celebració de Sant Bartomeu, fins a l’1 de setembre, s’hi podran veure 11 vestits del certamen d’Amposta i 13 del de Mollerussa. En el cas de la capital del Montsià, els dissenys exposats seran de Mireia Panisello, Yolanda Moreno, Paquita Pagà, Andrea Adell, Silvia Royo, Catalina Lara i Rosa Comas i Àngels Cid.

El reconeixement mundial, si tot va segons el previst, podria arribar sobre l’any 2028. Abans és necessari tenir els reconeixements nacionals respectius. Un cop s’aconsegueixin, Portugal, que té menys candidatures inscrites a la UNESCO, presentarà la candidatura per tal d’agilitzar el procés. Amb l’objectiu de donar més força a la candidatura, també es vol incloure la localitat de Güeñes, al País Basc, i Àguiles, a Múrcia.

Les modistes valoren molt positivament aquesta exposició i la candidatura per declarar el certamen com a Patrimoni Immaterial, ja que indiquen que s’ha de potenciar tot el que està relacionat amb el concurs.

«Tot el que sigui fomentar i donar a conèixer els vestits de paper ho trobem perfecte. I que es puguin fer exposicions, no només a Porto, també a la resta d’Espanya, com Mollerussa que ha fet exposicions per tot. Nosaltres tot just ara comencem a moure’ns», diu Paquita Pagà, modista amb més de 40 anys d’experiència en el concurs d’Amposta i també el de Mollerussa.

Yolanda Moreno, també modista dels vestits de paper, pensa que aquesta «és una bona oportunitat per donar visibilitat arreu de l’estat. Em sembla molt bé». Afegeix la modista que «molta gent ho ve a veure, li agrada i ho segueix. S’haurien de fer més coses per donar visibilitat, el museu seria una cosa important, es podrien fer tallers perquè la gent s’animi, i n’aprengui».

El certamen de Vestits de Paper d’Amposta d’enguany se celebrarà el divendres 16 d’agost a les 22.30 al pàrquing de les antigues Piscines. El concurs enguany tindrà amb l’actuació musical en directe de Clàudia i Anna Xiva.

Similituds i diferències

Els concursos d’Amposta i Mollerussa i la Festa de Porto tenen en comú les peces amb paper que es vesteixen en una única ocasió. També un origen religiós, però el rerefons no és ben bé igual.

Mentre que els dos certàmens catalans van sortir de celebracions de Santa Llúcia organitzades per grups de modistes que han anat evolucionant en actes més aviats artístics, el Cortejo do Traje do Papel manté molt viva la commemoració religiosa. En aquest cas, es tracta d’una festa en honor a Sant Bartomeu, un dels dotze apòstols a qui segons el relat teològic, van arrencar-li la pell a Armènia per la seva labor evangelitzadora.

Simbolitzant el martiri del Sant, els assistents a la festa, creen uns vestits amb molts colors que es posen per passejar pels carrers de la ciutat de Porto fins que arriben al mar, on es banyen, mentre el paper va caient.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari