Intensifiquen les actuacions de vigilància i preservació dels rapinyaires protegits a les Terres de l’Ebre

Aquestes espècies mantenen l’equilibri de poblacions de rates i conills que, contràriament, poden convertir-se en plagues

02 septiembre 2022 12:17 | Actualizado a 02 septiembre 2022 12:23
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Agents Rurals intensificaran a partir de setembre la vigilància sobre els hàbitats d’espècies com l’àliga cuabarrada per preservar-ne la supervivència dels individus. La vigilància se centrarà en les zones on es mouen aquestes aus rapinyaires protegides i amenaçades després que el passat hivern es localitzés una àliga cuabarrada abatuda per un tret.

Cal subratllar la importància de la conservació de les rapinyaires per mantenir l’equilibri de poblacions i el sanejament d’ecosistemes. Les aus rapinyaires són especialment importants per mantenir l’equilibri de poblacions de rates i conills que, contràriament, poden convertir-se en plagues per a l’agricultura i la ramaderia. Una altra important funció ecològica d’aquestes aus és el sanejament animal, en alimentar-se preferentment d’exemplars envellits, malalts o dèbils, o fins i tot carronya de manera ocasional, evitant així la propagació de malalties.

L’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) és una espècie protegida donat que és una de les aus rapinyaires més amenaçades d’Europa. La població va disminuir a la península ibèrica a causa de la caça furtiva; les electrocucions i les col·lisions contra línies elèctriques; la pèrdua d’hàbitat, i les molèsties a les àrees on nidifica.

En els darrers 20 anys, només a les Terres de l’Ebre es té constància de que s’han produït 5 casos d’àligues cuabarrades ferides i/o mortes per armes de foc. La dificultat de trobar els cossos al medi natural fa pensar que la realitat d’aquests casos podria ser molt superior. L’àliga que es va trobar el mes de febrer abatuda per una arma es va poder localitzar perquè duia un GPS per aconseguir dades que permetessin millorar les mesures de preservació d’aquesta espècie amenaçada. Aquest localitzador es va instal·lar amb la col·laboració de l’Institut de Conservació de les Rapinyaires a Catalunya dintre de l’àmbit d’un estudi promogut pel Parc Natural dels Ports.

També s’han detectat altres aus protegides ferides per tret. A l’Estació Biològica de Canal Vell (Deltebre), només durant l’any 2021, es van atendre 21 aus no cinegètiques per aquest motiu. Als diferents Centres de Recuperació de Fauna de la Generalitat, es van produir el 2021 els següents ingressos per tret a animals no cinegètics: a Torreferrussa 27; a Vallcalent: 25; al centre dels Aiguamolls de l’Empordà:19. En aquest darrer Centre aquesta xifra és la més elevada per aquesta causa en tota la seva història.

L’àliga cuabarrada és una espècie sedentària i monògama, les parelles defensen i romanen al territori durant tot l’any. S’adapta a depredar la presa més abundant en cada regió i a cada època de l’any.

A Catalunya, el Decret legislatiu 2/2008, de 15 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals, la descriu com espècie protegida de la fauna salvatge autòctona, i en el proper Catàleg de fauna amenaçada de Catalunya (pendent d’aprovació) es considera espècie en perill d’extinció donat que la seva supervivència a curt termini és poc probable. Donada la seva importància, l’Administració de la Generalitat destina esforços de gestió, recursos personals i econòmics per garantir la supervivència de l’espècie.

Provocar la mort d´espècies protegides pot comportar sancions administratives i penals.

Comentarios
Multimedia Diari