Enagás proposa a Transició vendre la plataforma Castor

La venda evitaria part del cost del seu desmantellament, uns 200 milions d’euros i que pagaran els usuaris a la factura del gas

07 enero 2022 17:00 | Actualizado a 08 enero 2022 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Ministeri per a la Transició Ecològica ja pot procedir al desmantellament de la plataforma de gas natural Castor, en aplicació del reial decret de 2019 que establia el seu segellat i desballestament. El departament que dirigeix Teresa Ribera estava esperant la decisió del Tribunal Suprem sobre el recurs presentat contra el seu desmantellament per Escal, societat participada en un 66,7% per ACS, promotora de l’emmagatzematge esmentat, que va ser clausurat després dels sismes que es van produir a les costes de Castelló durant el primer omplert de la planta el 2013. Encara que el tribunal no ha entrat en el fons de la qüestió, i únicament va inadmetre el recurs perquè considera que Escal no té «entitat» per recórrer, el ministeri pot accelerar un desmantellament del que s’ocuparà el gestor del sistema gasístic, Enagás, segons ha publicat el diari Cinco días.

Segons detalla el diari, la companyia que presideix Antonio Llardén hauria proposat al ministeri la venda per separat de l’estructura de la plataforma marina per estalviar part del cost del procés, que es calcula en uns 200 milions d’euros i que pagaran els usuaris a la factura del gas. Fonts polítiques asseguren que hi hauria empreses que es dediquen a activitats offshore (exploració, producció o emmagatzematge) disposades a comprar la instal·lació. La plataforma es podria transportar sencera.

El procés es troba en fase de consulta pública: el segellat dels pous (primera part del mateix) i el desmantellament requereixen diversos tràmits administratius, entre ells, la declaració favorable d’impacte ambiental.

Escal, però, està disposada a seguir donant batalla per evitar que Castor es desmantelli. Especialment, després que el 30 de novembre passat els seus dos principals, directius, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau, president i conseller delegat, respectivament, fossin absolts per l’Audiència Provincial de Castelló dels delictes pels quals havien estat acusats per una plataforma ciutadana, en un procés que s’ha prolongat uns quants anys.

El gener del 2019, el Govern va anunciar la seva intenció de segellar i desmantellar de manera definitiva el magatzem, cosa que va incloure en un reial decret el 31 d’octubre d’aquell any. El Ministeri per a la Transició Ecològica ordenava a Enagás el tancament «definitiu» de Castor una vegada analitzat que ja «no pot servir» al sistema gasístic espanyol. Per això, es va acordar el desmantellament, segellat i abandó definitiu dels pous.

De la seua banda, Escal UGS, la promotora de l’emmagatzematge de gas Castor, està estudiant acudir als tribunals per demanar responsabilitats a l’Administració per la parada de Castor el 2013. Concretament, un recurs contenciós administratiu contra el Ministeri per a la Transició Ecològica per lucre cessant d’una concessió per 30 anys. La inversió, de gairebé 1.500 milions, tenia un tipus d’interès anual del 5%, a més a més del cost de l’operació i el manteniment. Aquesta rendibilitat és la que hauria perdut Escal, que sí que va recuperar la inversió després del tancament, segons informa Cinco Días.

Comentarios
Multimedia Diari