L’Ajuntament d’Amposta posa en marxa la maquinària per a una nova edició dels pressupostos participatius, que en el seu cas són de caràcter biennal: un any per fer les votacions i escollir projectes i el segon per executar-los. La quarta edició de «Tu fas Amposta!» permetrà que els veïns de la capital del Montsià decideixen el destí d’una partida de 200.000 euros del pressupost municipal del 2025.
El procés arrenca ara amb diverses novetats: la primera és que entre la fase de propostes i les de validació tècnica i votació s’incorpora una nova fase, de priorització. «Després de fer totes les propostes, la ciutadania podrà votar les deu que considera prioritàries per a la ciutat», detalla la regidora de Participació i Transparència, Iris Castell, «i aquestes són les que passarà la validació tècnica i es portarà a votació al desembre». «Hem dissenyat una votació en dues voltes», afegeix.
L’altra de les novetats d’enguany respecte a l’anterior edició és que no es durà a terme la divisió per barris. «La ciutadania podrà escollir qualsevol actuació, sigui o no del seu barri», afegeix Castell.
L’altra gran incorporació és la plataforma de votació digital ‘Decidim Amposta’. Aquesta plataforma de la Generalitat permetrà que, tothom que s’identifiqui digitalment mitjançant DNI electrònic o IDCAT o bé es creï un compte i validi les seves dades, podrà votar de forma digital. Aquesta plataforma també permetrà fer propostes i que la ciutadania pugui veure la traçabilitat i el procés de validació d’aquestes.
Amb tot, per facilitar que tothom pugui votar, també es posaran a disposició de la ciutadania punts de votació físics.
El procés començarà el proper 1 de juny i fins al dia 30 serà la fase de presentació de propostes, que les podran fer els majors de 16 anys a través de la plataforma Decidim Amposta. Durant el juny, i amb la voluntat de facilitar la presentació de propostes, també hi haurà dues jornades dirigides a públics objectius dels pressupostos.
Durant el mes de juliol es farà la priorització, que permetrà a la ciutadania escollir quines són les 10 propostes que consideren millor per a la ciutat. De l’agost al novembre, la Comissió Tècnica avaluarà cada proposta per garantir-ne la viabilitat tècnica i, finalment, de l’1 al 20 de desembre hi haurà la fase de votació.
«Sempre hem defensat que el model de pressupostos pot anar modificant-se d’una edició a l’altra si, amb l’experiència, veiem la possibilitat de millorar el procés per facilitar la participació ciutadana», defensa l’alcalde, Adam Tomàs.
L’execució dels anteriors
Enguany s’encavalcarà l’execució física del procés anterior amb les votacions, perquè les quatre propostes que van guanyar la passada edició estan en fase de desenvolupament, segons expliquen des del govern local. Així, les dues supressions de barreres arquitectòniques (50.000 euros per al barri de l’Acollidora i 50.000 euros per al barri del Centre) estan en fase d’execució. També hi ha ja sobre la taula l’emplaçament del Casal de la Cultura en un espai que l’Ajuntament ha d’adquirir en breu i que es fa en consens amb les entitats que van impulsar la proposta. I, finalment, pel que fa a la tirolina del Parc dels Xiribecs, «s’ha retardat per una qüestió de procés administratiu» i perquè dins del mateix parc s’ha canviat la ubicació inicial, «tenint en compte el Pla de Treball del parc dels Xiribecs».