Els aiguats encara estan ben presents a Alcanar

La majoria de restaurants afectats pel temporal ja han pogut reobrir després de setmanes 
de neteja i obres, però alguns encara compten amb danys estructurals i esperen ajudes

23 octubre 2021 19:20 | Actualizado a 24 octubre 2021 06:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Gairebé dos mesos després d’aquell fatídic 1 de setembre del 2021, el pas de l’aigua encara es pot recórrer perfectament pels carrers de les Cases d’Alcanar. Les marques de fang a les parets, als vidres, permeten fer un dolorós circuit per la catàstrofe, un dramàtic pla-seqüència que comença a la part superior del poble i al barranc i desemboca al mar, on encara hi ha material de tot tipus sota l’aigua. A cops de pala i de ciment, el poble s’esforça per reparar els danys, tancar la ferida i pair un episodi que serà difícil, per no dir impossible, d’oblidar. I, el més important, intentar que la cicatriu no torne a obrir-se en cada ocasió que el cel, de cop, es comença a posar gris. El Diari torna a parlar amb alguns dels afectats per conèixer la seua situació, set setmanes després.

Es calcula que dels vora 270 comerços, restaurants i serveis que hi ha entre els nuclis urbans d’Alcanar, les Cases d’Alcanar i Alcanar Platja, uns 200 s’haurien vist afectats en major o menor mesura pels aiguats del passat 1 de setembre. La majoria de restaurants de les Cases d’Alcanar, poble mariner molt reconegut per la seua restauració, amb peix fresc de qualitat, ja han pogut reobrir les seues portes, després de passar-se de mitjana dues setmanes netejant i reparant danys. Alguns ho fan només a l’interior, en no disposar del mobiliari de la terrassa encara. Dos d’ells, però, encara no han pogut reobrir. És el cas per exemple de Lo Racó del Port, a tocar del barranc i de l’enorme esvoranc que va crear-se per la força de l’aigua, a la façana marítima. Els aiguats van destrossar completament els dos locals i la infraestructura de la terrassa.

«L’aigua va aixecar el terra de baix i, en iniciar-se les obres, ara ha caigut el sostre», explica Toni Muñoz. «La cuina està desastre total, tot per refer. Primer estava previst obrir potser al pont de la Puríssima, al desembre, però ara amb això del sostre, fins gener com a mínim, res».

Els operaris es troben treballant a l’espai des de fa setmanes ja que es troba realment per rehabilitar en la seua integritat.

Un altre dels molts restaurants afectats és el Nàutic, que va tardar en reobrir 16 dies després dels aiguats. La particularitat del Nàutic és que es troba en un nivell inferior, a tocar dels pantalans i del Club. Una enorme onada d’aigua, fang i tot tipus de materials arrossegats de tot el poble va impactar i acumular-se a la barana superior, que va cedir i actualment encara està sense reparar. Moltíssim material va fer cap a la mar, on els bussejadors van rescatar cadires, plantes i altres objectes. Diversos cotxes també van acabar a l’aigua. Expliquen que els falten per recuperar una dotzena de cadires i diverses taules i encara han de reparar alguns detalls de les instal·lacions, com els llums exteriors.

Curiosament, l’aigua i el fang van arrossegar cap al poble uns nous inquilins que encara ara es deixen veure: serps. Són diverses les que s’han trobat des de llavors, provocant més d’un ensurt.

«Quan va començar a ploure fort vaig pensar que seria com els aiguats del 2018. Recordo la cascada d’aigua que queia llavors... Però no. Aquí va ser una onada, un sunami marró ple de fang i carregat de coses que va xocar contra nosaltres. Vam intentar apartar les taules cap a un racó i vaig pujar corrent al pis de dalt. Va ser de pel·lícula veure allò. Un congelador enorme va impactar contra aquí, diversos cotxes, de tot...», expliquen. Van calcular, només al restaurant, uns danys de 22.000 euros, dels quals ja n’han recuperat 12.000.

Però un dels danys col·laterals és que el calat de la primera línia del Club Nàutic s’ha modificat. Les primeres embarcacions s’han hagut de desplaçar més cap a dins perquè l’acumulació de fang l’ha disminuït, de forma que hi havia risc que aquestes embarcacions toquessin amb l’hèlix a terra o a algun dels materials acumulats. El Club Nàutic compta actualment amb uns 200 socis i una vuitantena d’embarcacions de recreació.

«Vam tardar tres setmanes fins que les embarcacions no van poder operar pel risc que hi havia», explica Anna Soler, secretària del Club Nàutic. A l’interior del Club les destrosses tampoc no van ser lleus: «Tenim instal·lacions per reparar com els lavabos, ja que l’aigua va rebentar tota una paret i les portes. S’han de reparar les baranes, hem de repintar...».

El Club va tardar deu dies en netejar-ho tot. «La veritat és que va venir molta gent a ajudar-nos i estem molt agraïts», expressa Soler. «Encara estem amb gestions amb el Consorci perquè ens falta quantificar els danys... Seran de 40.000 euros cap amunt, calculo». El cotxe de Soler mateix va caure a l’aigua i actualment ja té un de nou. «Però l’ensurt no te’l treus de damunt. Ara quan veiem el cel gris el cor ja ens fa un salt. Va ser un dia que no oblidarem», afirma.

Un dels restaurants que va poder obrir dos setmanes després dels aiguats és la Marinada. La seua propietària Cinta Fibla explica que l’aigua va destrossar-li l’estructura metàl·lica de la terrassa i es va emportar totes les taules i cadires. «A l’interior era tot aigua i fang i vam estar una setmana netejant. Hem endreçat tota la paperassa perquè hem de presentar factures per obtenir ajudes. Tan aviat com puguem volem recuperar la terrassa», detalla.

El Departament d’Empresa i Trebal, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, ha obert una línia especifica d’ajuts destinada als comerços i restaurants.

Danys en habitatges

Aquell 1 de setembre, molts veïns també van veure com l’aigua i el fang destrossaven les seues llars. Un testimoni especialment desgarrador va ser el de la jove Nadia Cabrera, de 24 anys. El desembre de l’any passat s’havia mudat amb la seua parella a una casa d’una planta que pertanyia a la seua àvia. Havia estat mesos rehabilitant-la i posant-la al seu gust. L’aigua va entrar-li dins de casa més de mig metre. El dia 2 de setembre estava envoltada d’amics i familiars, que l’ajudaven a netejar i a llençar els mobles trencats, llits, matalassos... Gairebé tots. Els danys ascendien a 30.000 euros i n’ha rebut 16.000.

«Ha hagut d’anar-se’n a viure amb la seua mare i amb els sogres, es va repartint els dies», narra la seua àvia, Herminia Vila, ensenyant les destrosses encara vigents a l’interior de la casa. La jove havia invertit molts diners en rehabilitar-se la casa, de dos habitacions. Amb l’aiguat, ho va perdre gairebé tot. «Vol tornar-la a rehabilitar, poc a poc, com pugue, i tornar-hi a viure».

També moltes cases d’Alcanar Platja, més properes a Sant Carles de la Ràpita, es van veure greument afectades pels aiguats. Al càmping Els Alfacs l’aigua va rebentar la tanca i va afectar un grup de bungalows. Fins i tot es van haver d’evacuar campistes amb rescats en helicòpter.

Mario Gianni, director del càmping, explica que ja tenen avaluats els danys. «Com que ara estem tancats, disposem de temps, i el mes que ve començarem les obres de reparació», detalla. El càmping va tancar el passat 20 de setembre, sobre les mateixes dates que cada any, i reobrirà per Pasqua.

Comentarios
Multimedia Diari