El temporal inunda el Trabucador i afecta l’activitat de les salines

A la platja de la Marquesa, Costes ha reforçat la duna que protegeix els arrossars més propers al front litoral 

23 septiembre 2021 15:11 | Actualizado a 24 septiembre 2021 05:19
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La DANA que ha afectat el territori els últims dies ha deixat al voltant de cent litres per metre quadrat en punts del delta de l’Ebre i un temporal de mar d’intensitat mitjana, amb onades de 2,5 metres. Les pluges han obligat a aturar temporalment la sega de l’arròs, en plena campanya, però no han causat danys al conreu. Pel que fa a la costa, s’ha produït la inundació de la barra del Trabucador en diversos trams, fet que ha afectat novament l’activitat de les Salines de la Trinitat, ubicades a la punta de la Banya. Segons fonts de Costes de l’Estat, la resta del litoral ha aguantat l’embat de les onades. És el cas de l’illa de Buda i també de la platja de la Marquesa, on fa dues setmanes l’administració estatal va eixamplar novament una duna de protecció en un tram de 200 metres, per evitar que el mar arribe als arrossars més propers a la costa. 
Pel que fa al Trabucador, s’han d’acabar d’analitzar els efectes del temporal marítim, però les primeres estimacions de Costes apunten a què la barra ha quedat inundada però sense grans danys estructurals. Però aquest primer temporal de la tardor ha aturat novament l’activitat de l’empresa Infosa a les Salines de la Trinitat, que ja es va veure afectada pels aiguats de l’1 de setembre en plena collita de la sal. L’empresa confia a iniciar avui divendres la reparació del camí d’accés i poder recuperar l’activitat aquest proper dilluns. L’empresa avisa que aquest pot ser el primer episodi d’una tardor i hivern complicats, donada la màxima fragilitat de la barra del Trabucador d’ençà del temporal Glòria al 2019. En no poder garantir el transport terrestre de la seva sal pel Trabucador, confien en materialitzar el més aviat possible el projecte de connexió marítima entre la Banya i el port de la Ràpita.  L’estudi i l’avaluació d’impacte ambiental ja té llum verda per part de la Generalitat, i ara serà Costes de l’Estat qui enviarà el projecte al Ministeri per a la Transició Ecològica, amb l’objectiu d’aconseguir l’informe ambiental favorable i el vistiplau definitiu.
El projecte contempla la recuperació de la connexió tradicional via marítima que ja va haver-hi entre les salines i la Ràpita, mitjançant la construcció d’un nou pantalà i un embarcador amb una profunditat de quatre metres, que permeti transportar a partir d’aquest punt els camions a través d’una embarcació de poc calat específica per a navegar en aigües poc profundes.
Per la seva banda, fonts de l’administració estatal confien que abans de finals d’any es pugui aprovar ja el pla de protecció del Delta, per començar a actuar sobre el terreny de forma coordinada amb la Generalitat. 

Les precipitacions més intenses, sobre el mar
Protecció Civil de la Generalitat va donar ahir al migdia per finalitzada la fase d’alerta del Pla INUNCAT, un cop passat el gruix de les precipitacions, de les quals les més intenses van caure sobre el mar , i per tant, no es van registrar «incidències rellevants». Amb tot, l’episodi de pluges entre dimecres i dijous ha deixat quantitats importants de precipitació acumulada: 101, 5 litres per metre quadrat als Alfacs (dels quals 89,2 el dimecres); 99,4 litres a l’illa de Buda; 63,1 a l’estació d’Amposta o 49,5 a la de l’Aldea. 

Comentarios
Multimedia Diari