Com ja va passar fa 80 anys, la pluja no fou obstacle perquè les tropes republicanes creuessin el riu Ebre per Flix i es posés així el punt final als 115 dies de la Batalla de l’Ebre, la més sagnant de la Guerra Civil. Les tropes feixistes ocupaven el poble i feien volar el pont per on havia creuat poc abans l’exèrcit republicà.
Tot i que la recreació va tenir lloc al passeig de l’Ebre i l’actual pas de barca, els fets van ocórrer al ‘riu de dalt’, a l’altra banda del meandre de Flix, on hi havia un pont de ferro, que sovint era destruït de dia per l’aviació franquista i reconstruït durant la nit pels pontoners de la República.
Per situar més els espectadors en el context bèl·lic, l’actuació va acabar amb una exhibició d’un avió de la Segona Guerra Mundial, que va simular quin era el procés de metrallar per part de l’aviació.
Hi participaren deu grups, aplegant prop de 150 persones: Grupo de recreación Primera Línea, Grupo de recreación ACME-Belchite, Grupo de recreación Retaguardia Zaragoza, Voluntarios de Fayón, Associació Escarritxaülls-Pàndols 38, Grup de recreació XV Brigada Mixta, Grup de recreació UB-DIDPATRI, Servei Històric dels Mossos d’Esquadra, Flexus Teatre i Let’s Flight Odena.
Segons Pep, membre del grup de la Universitat de Barcelona i que feia de sergent de l’exèrcit popular, «volem transmetre el que va significar l’exili per a les generacions que van haver de marxar, també les conseqüències de la guerra per als qui es van quedar i recordar els combatents que es van quedar a l’Ebre, sabent que anaven a morir per una causa que ells consideraven justa».
La recreació va acabar amb el llançament d’una corona de flors al riu Ebre en record d’aquells soldats, dels dos bàndols, que van perdre la vida durant la batalla.
El primer tinent d’alcalde de Flix, Francesc Barbero, es mostrava satisfet ahir després de l’actuació, «crec que s’ha consolidat com un espectacle de memòria, és una activitat molt vistosa, amb molta afluència de públic familiar i de curiosos, però que ajuda a contextualitzar i afrontar d’una altra manera aquells fets del novembre de 1938».
Barbero també va valorar els quinze dies d’activitats a Flix per commemorar el 80è Aniversari del final de la Batalla de l’Ebre i de les X Jornades de Patrimoni Històric, destacant la participació de les entitats del poble, com l’Associació La Cana o el Grup de teatre Flexus, entre altres.
Errol Flynn
Entre el públic hi havia una colla d’amigues d’Albacete i Madrid, de diverses edats, que acompanyaven Luis, cineasta que està enregistrant un documental en dron sobre la relació entre la Guerra Civil i Errol Flynn. L’actor es va fer passar per periodista, fins i tot va donar un xec d’un milió i mig de dòlars a la República, recaptats a Hollywood, per a menjar i medicaments. «Tant l’actuació de l’avió com la mateixa recreació estan molt aconseguides i ben fetes», destaquen les amigues.
Un poble desert
La presència de la fàbrica electroquímica de Flix va provocar que el poble fos bombardejat a l’inici de la Guerra Civil. La població va deixar el nucli urbà i va marxar cap als masos i les balmes del voltant. Encara hi ha testimonis de persones nascudes en balmes o masies on s’havien refugiat les famílies.