El Parc Natural dels Ports ultima el dossier de candidatura a la Carta Europea de Turisme Sostenible. La Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) és una iniciativa d’EUROPARC, federació que agrupa professionals i entitats gestores d’espais naturals protegits de 40 països europeus. És molt més que un simple distintiu de qualitat: representa una eina molt potent que reforça i augmenta la qualitat de l’espai natural com a destinació turística de natura. Els resultats de tot el treball i l’estratègia consensuada encaminen el territori cap a uns objectius comuns de millora continuada. La candidatura està sent impulsada per la junta rectora del Parc Natural dels Ports. A les Terres de l’Ebre, el Parc Natural del Delta de l’Ebre ja hi forma part.
Des que, al febrer de 2021, es constituís el fòrum permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del Parc Natural dels Ports, s’ha treballat intensament per establir els canals de comunicació i de participació que han permès l’elaboració consensuada dels documents clau d’aquest procés.
Al juny, el fòrum permanent va validar la diagnosi, a partir de la qual es va dissenyar l’estratègia, també validada pel fòrum abans de l’estiu.
«Al febrer va ser la constitució del fòrum permanent, que és l’organisme des del qual s’ha anat treballant tot el procés. El passat 29 de novembre va ser la darrera reunió i vam votar i validar el pla d’acció», explica al Diari l’alcalde de Roquetes i el president de la Junta Rectora del Parc Natural dels Ports, Francesc Gas. «Creiem que seria molt bo per a les Terres de l’Ebre que els dos parcs naturals tinguen aquest segell de qualitat i potenciació, per tot el que representa. A més, les Terres de l’Ebre formem part de la Reserva de la Biosfera i ara tindríem un nou reconeixement».
Durants tots aquest mesos del 2021, el fòrum permanent ha treballat per elaborar aquesta candidatura, amb un estudi i treball d’anàlisi, per després establir una metodologia i elaborar un treball previ de gabinet amb la identificació de tots els actors implicats, l’oferta turística, l’allotjament, les activitats i tots els sectors involucrats. Tot seguit també es va fer un inventari de recursos naturals.
«A banda dels visitants que podran venir a aquestes espais es tracta d’una proposta també per potenciar la vessant econòmica local, ja que podrà dinamitzar l’economia de les poblacions que formen part de l’espai natural», considera Gas.
Així, el Pla d’acció 2022-2026 per a la implementació de la Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural dels Ports consta de 43 accions, estructurades sota cinc línies estratègiques, que atenen als principis de sostenibilitat que marca la CETS, d’acord amb la visió estratègica i els objectius operatius definits per als propers cinc anys.
D’entre aquestes línies estratègiques destaca la coordinació i reforç de la col·laboració entre els agents implicats en el desenvolupament turístic del territori, la conservació i valoració dels recursos naturals i culturals i promoció d’una gestió protectora del medi i una millora de la qualitat de vida, la millora de la qualitat de l’experiència turística oferta als visitants i la promoció del desenvolupament econòmic fent valer els recursos locals.
Agents implicats
Aquesta planificació estratègica esdevindrà el full de ruta i marc de referència del compromís adquirit pels agents locals, entitats públiques i privades i per altres implicats en el desenvolupament turístic i en la conservació dels recursos del territori. Facilitarà la coordinació entre les parts, la cooperació institucional i l’optimització d’esforços i recursos econòmics en la gestió sostenible del Parc Natural dels Ports i la seva àrea d’influència socioeconòmica.
Diferents entitats i institucions s’han implicat especialment, assumint rols de coordinació o de finançament per a algunes de les accions. Són, per exemple, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Terra Alta, el Patronat de Turisme de les Terres de l’Ebre, l’Associació de Guies de Natura de les Terres de l’Ebre, l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC) i l’Associació d’Artesans de les Terres de l’Ebre.
Ara el següent pas serà traslladar a Europa tot el treball elaborat, de forma que durant el primer trimestre del 2022 es tindrà una resposta de l’EUROPARC, per corregir alguns aspectes o ja passar a formar part de la Carta Europea de Turisme Sostenible. «Esperem obtenir-la per ja començar a treballar», clou Gas.