El món fantàstic de Perucho

Gandesa. El Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre acull una exposició al voltant de la novel·la ‘Les històries naturals’

24 agosto 2020 07:57 | Actualizado a 24 agosto 2020 08:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:


Una immersió en la literatura fantàstica i d’aventures, en el vampirisme i les guerres carlines i en la guerra civil i el pop és el que proposa l’exposició Vampirs a Gandesa! Les històries naturals de Joan Perucho i les guerres civils que, fins al pròxim 27 de setembre, es pot visitar al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (edifici de les Escoles Velles) de la capital terraltina.
Produïda per la Institució de les Lletres Catalanes en el marc de l’Any Perucho, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandesa, i comissariada per Julià Guillamon, la mostra serveix per reivindicar la personalitat i la literatura de Perucho, ara que es commemoren els cent anys del seu naixement (1920-2003). Les històries naturals de Joan Perucho és una de les novel·les més singulars de la literatura fantàstica del segle XX. «Es va publicar l’any 1960 i descriu el recorregut, per Catalunya, d’un científic que va empaitant un vampir. Està escrita amb humor i és una obra sobre el racional i el fantàstic, és a dir, la màgia i el misteri de la vida, enfront de les mentalitats escèptiques», explica Julià Guillamon. 

La novel·la explica una història ambientada a la Primera Guerra Carlina (1833-1840) amb un vampir com a protagonista, Onofre de Dip, un cavaller de Jaume I la víctima del qual és el general Ramon Cabrera, el Tigre del Maestrat. El fet del qual parteix la novel·la és real: una malaltia de Cabrera va precipitar la desfeta de l’exèrcit carlí davant les tropes d’Espartero. Perucho la va transformar en una ficció apassionant, protagonitzada per un naturalista, Antoni de Montpalau, que persegueix un vampir que amenaça Pratdip. 

El comissari de la mostra també destaca que «Perucho va ser un autor de literatura fantàstica en una època que ningú en feia». I és per això que Julià Guillamon afirma que Les històries naturals és una novel·la de tesi del que és el món literari de l’autor. De fet, d’ençà que es va publicar la primera edició, s’ha reeditat en diferents ocasions». 
«Es va reeditar a partir de l’any 1980 amb una segona edició i des d’aleshores no ha deixat de reeditar-se mai. Una de les més recents ha estat l’any passat amb Edicions 62, mentre que l’any 1992 es va publicar en anglès amb una editorial americana i a partir d’aquí s’ha traduït a moltes llengües. És una novel·la que ha tingut molt de recorregut internacional», destaca Julià Guillamon.
Sobre la novel·la, el comissari de l’exposició assegura que «va ser una obra no gaire ben entesa en plena època franquista, quan predominava la literatura social i compromesa políticament». Ha sigut amb els anys –segueix explicant Julià Guillamon– que «ha pres més protagonisme, i de fet, en el pròleg de la reedició d’Edicions 62 vaig escriure que la novel·la té una certa lectura política». Amb relació a aquest punt de vista, Guillamon recorda que «Perucho va néixer l’any 1920 i es va lliure d’anar a la Guerra Civil perquè estava malalt. Però sempre li va quedar la recança de pensar que si hagués anat, potser l’haurien mort».
Aleshores, molts anys després Perucho va ser destinat jutge a Gandesa i –recorda el comissari de la mostra– «els amics que tenia el van portar a veure els escenaris de la Batalla de l’Ebre i això el va impressionar molt». «Les històries naturals transcorre a la dècada de 1830 quan hi ha la primera Guerra Carlina que succeeix en el mateix escenari que la Guerra Civil espanyola. I la novel·la, a través dels vampirs, parla de la por i del terror de la guerra, i del mal que hi ha darrere».

Itinerant
Imitant l’estètica de les màquines de pinball, el muntatge de l’exposició Vampirs a Gandesa! Les històries naturals de Joan Perucho i les guerres civils recorre els sis temes de l’obra literària: ‘La novel·la d’aventures’; ‘El trama de la guerra’; ‘La Guerra Carlina’; ‘Els vampirs’; ‘Il·lustració i romanticisme’ i ‘La literatura fantàstica i el pop’, i ‘La novel·la d’aventures’.

A més, Ivan Garcia (dibuixos) i Julià Guillamon (guió) donen vida a una versió resumida de Les històries naturals en format còmic. «Hem reproduït el relat de la novel·la perquè els visitants de l’exposició, que no coneguin l’obra, puguin fer-se a la idea de la història», explica Julià Guillamon qui afegeix que «fa molts anys que faig exposicions i crec que han de ser divertides i entrar pels ulls, és a dir, han de ser atractives per trencar amb la seriositat que a vegades tenen les exposicions d’escriptors». 

Després de Gandesa la mostra continuarà itinerant en els llocs on transcorre la novel·la. «Va començar a Morella, ara està a Gandesa i després es traslladarà a Berga, Barcelona i Banyoles, mentre que una segona versió ha estat a la Biblioteca Nacional de Madrid», explica el comissari de l’exposició qui destaca que «la idea principal és portar la literatura de Perucho als seus escenaris». 

Comentarios
Multimedia Diari