El GEPEC reclama la suspensió de les tirades d’ànecs i fotges al Delta

Aquestes tirades estarien posant en perill l’escassa població d’aquestes espècies

17 enero 2023 17:36 | Actualizado a 17 enero 2023 17:42
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El grup conservacionista Gepec ha reclamat formalment a la Generalitat que suspengui les tirades d’ànecs i fotges al delta de l’Ebre davant de la «preocupant» reducció de la població hivernant d’aquestes espècies. Els ecologistes recorden que es tracta d’una activitat cinegètica que ha de ser autoritzada explícitament per l’administració abans de començar la temprada de caça per evitar posar en perill les diferents espècies. En el cas d’enguany, asseguren, s’ha autoritzat aquesta caça sense tenir en compte la població d’aus. Consideren que l’administració defensa els interessos dels caçadors en detriment de la preservació de la biodiversitat.

En un comunicat, els ecologistes remarquen que les autoritzacions han d’estar condicionades pel nombre d’animals que hivernen cada any al Delta i la seva distribució per no posar en perill la supervivència de les diferents espècies. En el cas d’enguany, segons remarquen, ànecs i fotges pateixen una «preocupant» reducció de la seva població hivernant al Delta. «Fins al moment, no s’han observat les concentracions d’ànecs i fotges que han sigut habituals la majoria d’hiverns», sostenen. Per tot plegat asseguren que les tirades estarien «afectant de forma molt negativa i preocupant a les minses poblacions d’ànecs i fotges presents aquest hivern» a l’espai. «Si ja eren molt reduïdes abans de l’inici de les tirades, ara encara s’estan reduint molt més», remarquen, tot recordant que la temporada de caça menor va començar a l’octubre.

L’entitat ecologista alerta que aquesta afectació pot tenir conseqüències encara més preocupants si es té en compte que, junt amb els animals hivernants, també s’hi troben individus que posteriorment es queden a la zona per criar.

Per tot plegat, han tramitat una petició de suspensió immediata de les tirades davant el subdirector general d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental d’Acció Climàtica, Ramon Jordana de Simón. També li han reclamat a documentació referida als censos de les espècies que s’autoritzen matar a les tirades, el nombre de tirades autoritzades, el nombre d’animals que s’ha permès matar, els caçadors que s’ha permès participar en cada tirada. Asseguren que la petició de fa un mes, com l’efectuada en el mateix sentit a l’octubre, encara no ha tingut resposta.

Davant del mateix subdirector general, els ecologistes denuncien també que la mateixa Generalitat dificulta la participació de l’entitat en reunions que han de tractar les tirades en cadascun dels espais.

Comentarios
Multimedia Diari