El Departament de Territori està tramitant una possible ampliació del dipòsit controlat de residus no especials de classe II del Paratge dels Magrells, a Tivissa. L’Oficina de Medi Ambient a les Terres de l’Ebre ha rebut el Pla Especial Urbanístic del dipòsit, a data de 24 de maig, per tal d’emetre el document d’abast de l’estudi ambiental estratègic. Ara el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ho està fent arribar als ajuntaments de la comarca per si volen presentar al·legacions.
El complex actual de disposició i valorització de residus de Tivissa es troba en funcionament des de l’any 2004. Des de la seua obertura fins al desembre de 2014 s’ha comptabilitzat una entrada de 1.800.300 tones de residus provinents de tot Catalunya. «Si es té en compte que resten disponibles 659.700 tones per esgotar el dipòsit, s’obté que en 3,6 anys, l’actual complex arribarà al 100% de la seva capacitat. Per aquest motiu, es creu oportuna i necessària l’ampliació del complex per a donar resposta a les necessitats que dita activitat exigeix», s’expressa en aquest Pla Especial Urbanístic, a data de gener del 2019.
«El manteniment de la situació actual existent no garanteix les necessitats de capacitat exigides pel que fa a la valorització i disposició de residus, atès que l’abocador actual té pràcticament esgotada la seva capacitat, resultant necessitat de primer ordre l’ampliació destinada a absorbir els residus generats, mitjançant la dotació efectiva d’aquest tipus d’instal·lació», recull el document. El promotor és Gestió i Recuperació de Terrenys S.A.
L’informe també recull que el tràmit «es justifica davant la inexistència d’infraestructures de gestió de residus en un perímetre de 150 km, fet que, seguint les previsions de disposició actual de residus, la vida útil del vas de disposició del Complex, sense portar a terme cap ampliació, sigui inferior a 5 anys».
Reaccions
La presidenta en funcions al Consell Comarcal de la Ribera, Gemma Carim, declara al Diari «que tot el que sabem nosaltres és el que està ja a exposició pública» i admet que ara «s’està bellugant tot, però només són els tràmits ambientals».
Malgrat això ha declinat fer cap més valoració sobre un tema, el dels abocadors, que ha generat molt debat a la comarca i, més enllà de tot plegat, preocupació entre la ciutadania pel seu futur.
L’alcalde en funcions de Tivissa, Jordi Jardí, afirma que l’Ajuntament de Tivissa no rebut «cap notificació del Consell Comarcal sobre aquest tema» i valora tot seguit que aquesta és «una estratègia d’ERC, i jo no vull entrar en cap joc a vuit dies de deixar el meu càrrec de forma voluntària».
Convé recordar que de l’abocador de Tivissa n’obtindrien cànon el municipi, el col·lindant Móra la Nova i el Consell Comarcal.
Cal precisar que el Pla Especial Urbanístic del dipòsit de Tivissa ha coincidit en el temps amb tota la polèmica que ha generat la construcció del dipòsit de Riba-roja d’Ebre, amb la majoria d’ajuntaments i el Consell Comarcal oposant-s’hi. El mateix alcalde de Tivissa encapçalà fa mesos el grup Ribera 2030, a favor del dipòsit de Riba-roja i de la compatibilitat de models (industrial, agrari i turístic) de la comarca. La gestió de l’abocador de Tivissa ja va provocar una picabaralla l’estiu passat entre Jordi Jardí, i l’alcalde de Benissanet, Francesc Xavier Arbó. Siga com siga, la Generalitat també té un paper determinant en els conflictes que s’estan generant al voltant, i de fet s’ha posicionat clarament en contra del de Riba-roja.
No obstant, el que és cert és que els tràmits urbanístics poden tardar anys. De fet l’aprovació del Pla Especial Urbanístic en el cas per exemple de l’abocador de Riba-roja d’Ebre va ser al 2013 i és ara que s’està construint (aquesta obra té la previsió d’acabar-se a meitat juliol).
Es pressuposa que en el cas de Tivissa, en tenir ja les instal·lacions a la vora, els tràmits serien més lleugers i s’optimitzarien els recursos, tal com deixa descrit a la justificació del projecte el Document Ambiental Estratègic.
Aquests dos documents són públics i es poden consultar íntegrament al cercador d’expedients del web de la Generalitat.