El govern municipal de Deltebre portarà avui a aprovació al ple una moció que insta el Departament de Salut de la Generalitat a millorar i ampliar els serveis del Centre d’Atenció Primària de Deltebre, i començar a estudiar la implementació del Centre de Salut del Delta per tal que aquest esdevingue un centre de salut de referència i «que presti una cobertura adequada a la ciutadania de Deltebre i a la dels municipis d’influència».
Per a l’equip de govern encapçalat per Lluís Soler, l’actual servei del Centre d’Atenció Primària de Deltebre no disposa dels recursos suficients per donar resposta a les necessitats dels veïns del municipi ni de Sant Jaume d’Enveja i els Muntells, àrea d’influència del CAP de Deltebre.
«La suma de les tres poblacions, en temporada d’estiu, pot arribar a superar els 25.000 habitants a causa de la potencialitat turística del delta de l’Ebre», explica l’alcalde de Lluís Soler. Una xifra a la qual s’haurien d’afegir els habitants de les poblacions que, per proximitat, decideixen visitar-se al Centre d’Atenció Primària de Deltebre.
És per això que Deltebre insta el departament de Salut a l’adequació i millora de les instal·lacions del CAP, adquirint l’equipament tècnic necessari per a la realització d’analítiques simples en casos d’urgència i un aparell de realització de radiografies, ja que els pacients són derivats a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, i per a la gent gran, desplaçar-se fins Tortosa també és un greuge.
L’equip de govern també considera necessari augmentar el número de professionals establerts al centre de Deltebre amb la finalitat de prestar una millor atenció a la ciutadania, així com també reduir els temps d’espera dels pacients.
Donat el creixement que està vivint Deltebre en els darrers anys, la moció també insta el departament a fixar la implementació del Centre de Salut del Delta i per tal que inicie els tràmits de redacció del projecte per crear un espai sanitari referent al delta de l’Ebre amb l’objectiu de donar una millor cobertura al municipi i els pobles veïns.
L’equip de govern de Deltebre traslladarà aquests acords al departament de Salut, als serveis territorials de Salut de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, a l’institut Català de la Salut, a l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja i als grups parlamentaris.
I és que segons fonts municipals, les queixes dels ciutadans per les llargues esperes al CAP de Deltebre són constants. A més, hi ha una gran rotació dels metges, cosa que no permet fidelitzar els usuaris ni obtenir la confiança que necessiten amb els professionals.
Entre d’altres, posen de manifest els excessius temps d’espera dels pacients per ser atesos, no només pel propi metge sinó també al taulell d’informació; l’excés de rotació dels metges i la seua no substitució en cas de baixa; i la manca d’equipament tècnic per facilitar proves específiques que no facen desplaçar els veïns a altres centres hospitalaris del territori.
Manca de confidencialitat
Un usuari que, malauradament, visita sovint el CAP és Carlos Casanova, de 47 anys. «Deltebre necessita un centre més gran. Al CAP les esperes sempre són eternes. Es pateix molt també la falta d’intimitat i de confidencialitat. Per exemple, si un dia vaig a traure’m sang, tothom que està allí esperant se n’assabenta», exemplifica Casanova, que també és pare. «Per urgències i pediatria també es caòtic, més d’una vegada i dos he decidit agafar el cotxe i anar a Amposta o a Tortosa».