Crescuda controlada a l’Ebre per mobilitzar sediments cap al Delta

És la primera vegada que s’ha fet des des dels embassaments de Camarasa i el Grado

21 noviembre 2024 12:51 | Actualizado a 21 noviembre 2024 12:51
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic) està portant a terme una crescuda controlada al riu Ebre amb l’objectiu de mobilitzar sediments cap al Delta.

Aprofitant les últimes pluges i l’abundància de cabals a la conca de l’Ebre, aquesta setmana es porta a terme una nova crescuda controlada amb finalitats mediambientals. S’acostumen a fer dos cops a l’any. La darrera va ser el passat mes de gener, quan es van mobilitzar 18.000 tones de sediments. Ara, es confia que aquesta xifra es puga superar. L’operació actual va arrencar el passat dimarts als embassaments de Camarasa al riu Noguera Pallaresa (Lleida), i el Grado al Cinca (Osca); i continua durant aquest dijous al sistema d’embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix, al tram final de l’Ebre. La maniobra es fa en col·laboració amb l’ACA, ENDESA, MITECO, CEDEX, Universitat de Lleida, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat de València, Universitat Politècnica de Madrid, SPESA i TRAGSA.

Precisament durant aquesta maniobra es porta a terme un monitoratge dels efectes de la crescuda de l’aigua i del trànsit de sediments pel riu, en el marc de l’estratègia de gestió integral dels sediments (GISDHE) a la demarcació de l’Ebre i el pla de conca de la CHE. La maniobra permet que es renove l’aigua del riu i, així, els macròfits o plantes aquàtiques que s’acumulen al tram final s’arrossegaran, tot garantint el manteniment mediambiental del meandre i el riu. Un cop haja finalitzat aquesta actuació es tornarà a recuperar el flux habitual del cabal d’aigua.

Com ha explicat el cap de planificació de la CHE Miguel García Vera, aquesta és la primera vegada que la crescuda es fa des de Camarassa i el Grado. «A més, hem baixat el nivell de Riba-Roja i Mequinensa, per la qual cosa intentem mobilitzar encara més sediments que en l’anterior crescuda», ha detallat. Des de fa dies que diversos equips de tècnics estan realitzant batimetries a Mequinensa. També mesuren el grau de terbolesa de l’aigua des de Riba-roja d’Ebre. Han arribat a registrar-se 250 ntu (unitat nefelomètrica de terbolesa) en una zona del riu en la qual la mitjana és d’unes 50 unitats.

Actualment el riu baixa a Flix a 1.400 m3/s, el màxim possible sense provocar danys. Molts veïns de la zona s’apropaven a veure la magnitud de la crescuda a Flix, aquest dijous. Es preveu que la crescuda arribe a Tortosa aquesta nit i aquesta matinada ja al delta.

El cap de la CHE també ha avançat que la prova pilot de mobilització de sediments a Mequinensa que es va fer el mes de novembre de l’any passat va permetre moure sediments cap al canal actiu amb l’objectiu, justament, que qualsevol avinguda d’aigua, se’ls enduguen riu avall i «afavorís la mobilització» de sorres. Segons García Vera, la prova està en «fase d’anàlisi» i redacció dels informes de resultats, i també se’n derivaran «noves actuacions».

El cap de planificació de la CHE Miguel García Vera davant de l’Ebre a Flix, aquest dijous al matí. Foto: J. Revillas

Comentarios
Multimedia Diari