Busquen la família d’un home d’Ulldecona mort en un camp nazi

Les cendres es van salvar i arxivar i es troben en un memorial crematori de Praga

30 septiembre 2021 05:40 | Actualizado a 30 septiembre 2021 05:55
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Ulldecona i l’historiador Paco Itarte busquen la família d’un home d’Ulldecona assassinat en un camp de concentració nazi, les cendres del qual s’han localitzat a Praga, a la República Txeca.

El periodista Carlos Hernández (autor del llibre Los últimos españoles de Mauthausen) publicava diumenge passat a Eldiario.es un extens reportatge sobre la troballa de les cendres de sis espanyols que van ser assassinats l’any 1945 en un camp de concentració nazi de Praga. Un d’aquests homes és Pedro Raga Castell, nascut a Ulldecona l’any 1904 i assassinat per les SS prop de Trebschin el dia 9 d’abril de 1945. Els cossos d’aquests sis espanyols, juntament amb diversos centenars més d’altres nacionalitats, procedien de Hradischko, un petit subcamp depenent del camp de concentració nazi de Flossenbürg.

Segons narra Hernández, els nazis van ordenar a František Suchý, administrador del crematori civil de Strašnice, on es cremaven els cossos, que incinerés tots aquests cadàvers i després es desfés de les seues cendres, però Suchý va decidir desobeir. Jugant-se la vida, va agafar llapis i paper i va començar a fer una llista amb els noms dels presoners assassinats. Després de cada incineració, dipositava les cendres en urnes separades.

El maig de 1946, les cendres van sortir a la llum amb tots els honors, en un lloc privilegiat del recinte del crematori on es va construir un monument commemoratiu. La història ha pogut ser recuperada gràcies a la feina feta pels investigadors Unai Eguia, Antón Gandarias i Antonio Medina, que seguien la pista d’alguns deportats.

Retorn a Ulldecona

Fa deu dies, Antón Gandarias va trucar l’Ajuntament d’Ulldecona informant que les cendres d’un d’aquells sis espanyols era un faldut. Ara, l’Ajuntament d’Ulldecona, amb l’ajuda de l’historiador especialitzat en la Guerra Civil, Paco Itarte, busquen algun familiar de Raga, per poder portar-los les cendres que el mateix Gandarias s’ha ofert a portar des de Praga.

«Antón Gandarias en veure a les fitxes que un dels homes era d’Ulldecona ens va trucar. Li estem molt agraïts i des de l’Ajuntament facilitarem tot el que puguem per tal que, malgrat la duresa i tristor d’aquests fets, puguem localitzar la família», explica al Diari la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament d’Ulldecona, Cati Brusca. «Esperem que d’aquí pocs dies puguem comunicar que hem trobat la família».

Comentarios
Multimedia Diari