La Generalitat, mitjançant la Xarxa de Rescat de Fauna Marina i la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), va alliberar ahir a la barra del Trabucador de Sant Carles de la Ràpita catorze tortugues babaues (Caretta caretta) recuperades per la fundació.
Les tortugues, d’entre 3 kg i 73kg de pes, van quedar atrapades accidentalment per xarxes de pesca a la zona de la Ràpita entre els mesos d’octubre i desembre, i gràcies a l’avís dels pescadors van poder ser rescatades i traslladades immediatament al centre de recuperació per al seu diagnòstic i tractament.
L’alliberament de les tortugues va comptar amb la presència dels pescadors de la Confraria Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i les seves famílies, que han participat en el retorn al seu hàbitat de les tortugues que havien capturat accidentalment.
Aquestes tortugues es troben entre les 26 que han pogut ser rescatades amb èxit el 2017 a tot Catalunya, i de les quals se n’han pogut alliberar 20. Les altres continuen en tractament i s’espera que puguin tornar al mar aviat.
Les xifres evidencien els bons resultats del programa que la Generalitat impulsa per sensibilitzar i implicar els pescadors en el rescat d’aquesta espècie vulnerable. Concretament, des de l’abril, la Xarxa de Rescat de Fauna Marina té en marxa aquest projecte per a la sensibilització i col·laboració amb aquest col·lectiu en l’àmbit del delta de l’Ebre. Aquesta zona del litoral presenta una concentració elevada de tortugues babaues passat l’estiu, a causa de la calidesa de les seves aigües, i és on es capturen accidentalment més animals. Fruit d’aquest treball conjunt, el 2017 han estat 9 els vaixells que han recollit alguna tortuga i n’han donat l’avís.
El tractament dels animals capturats accidentalment a molta profunditat és clau a l’hora de contribuir a la seva supervivència. I és que poden patir un accident de descompressió en recollir les xarxes fins a la superfície, la qual cosa pot arribar a ser letal sense l’atenció clínica adequada. Malgrat que a simple vista sembli que la tortuga està bé, si ha resultat afectada internament i no rep tractament, podria morir al cap d’unes hores o dies.
La tortuga babaua és una espècie vulnerable que funciona com un important bioindicador de la qualitat del medi marí.