La Mancomunitat de la Taula del Sénia, ajuntaments i entitats recuperen aquesta tardor les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni, després de patir l’any passat les limitacions per la pandèmia de Covid-19. Ho fan amb 22 propostes entre aquest mes de setembre i fins novembre als municipis catalans, valencians i aragonesos que formen part del territori Sénia. Les jornades arrenquen aquest divendres 24 de setembre a Benicarló (Baix Maestrat), amb una visita guiada pel centre històric de la població; i continuaran al Mas de Barberans dissabte, amb una visita a l’exposició Lookout.
Entre les propostes de la banda catalana hi ha també una visita guiada al nou ajuntament de Santa Bàrbara, el 2 d’octubre; un recorregut pel camp d’aviació de la Guerra Civil a la Sénia, el 9 d’octubre; o una activitat per conèixer la restauració de la portalada de l’església de Sant Lluc a Ulldecona, el 16 d’octubre, coincidint en aquest cas també amb les festes en honor al patró del municipi. El mateix dia es farà també una visita al conjunt d’oliveres mil·lenàries de Freginals.
Cal destacar,a més, la proposta ‘L’abans d’Alcanar’, el 31 d’octubre, o un recorregut a través de les oliveres mil·lenàries a Sant Carles de la Ràpita, segons el programa que ha donat a conèixer la Mancomunitat de la Taula del Sénia.
3 d’octubre al Tossal
Un dels actes destacats i que es torna a celebrar després que l’any passat es va haver de suspendre, és la trobada al Tossal del Rei, punt del massís del Port on conflueixen les terres catalanes, valencianes i aragoneses. Serà el diumenge 3 d’octubre i no inclourà dinar, però sí que s’han programat xerrades i actes, en format reduït.
Enguany, el registre per poder participar en els actes serà obligatori i els ajuntaments limitaran aforaments en algunes activitats. «No hi haurà tanta participació però no volíem passar cap any sense aquestes jornades», remarca la gerent de la Taula del Sénia, Tere Adell.
Promogudes pel Consell d’Europa a tots els estats membres, és la vuitena edició consecutiva que té lloc a les terres del Sénia, on durant els últims set anys han participat prop de 8.200 persones. L’objectiu de les jornades, asseguren els seus impulsors, és difondre el patrimoni del territori entre la ciutadania, més enllà dels experts, i afavorir la seva preservació.