«Escriptora primerenca, lectora empedreïda. Visc entre escriptures, música, novel·les i viatges». Aquestes paraules són tota una declaració d’intencions de la periodista de Móra d’Ebre, Cristina Fornós. La terra del silenci trencat (Rosa dels Vents, en català, i Grijalbo en castellà) és la seva primera novel·la. Es tracta d’una trama policíaca a la Cartoixa d’Escaladei en què els Mossos d’Esquadra, juntament amb una intrèpida periodista, destapen els secrets llargament amagats entre una família de vinaters i un misteriós llinatge centenari. Un thriller escrit a dos temps, a cavall entre el segle XV i l’actualitat.
«D’una banda, m’agrada molt llegir i, de l’altra, sempre he treballat escrivint, com a periodista en diferents mitjans i agències de notícies, així com en un gabinet de comunicació, i ara en una notaria fent escriptures», explica l’autora.
Primer, va estudiar Dret i posteriorment es va llicenciar en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona. «Escriure guions i imaginar històries m’apassionava. Així que sempre he tingut l’espina clavada de voler escriure un llibre, i intercanviar els rols, que em llegeixin a mi», afirma la periodista, qui durant la Diada de Sant Jordi firmarà exemplars a la Rambla Nova de Tarragona de 18 a 20 hores (als estands de la llibreria Adserà i La Capona).
Si bé, no va ser fins al 2019 quan tingué l’oportunitat. «Aleshores, treballava a l’Ajuntament de Reus i, després de les eleccions municipals, em vaig quedar sense feina. Un fet que a priori em va semblar un gran drama, però que va resultar ser una benedicció, ja que em va permetre iniciar el meu projecte literari. A l’estiu vaig començar la tasca de documentació, tant històrica com no històrica, i a finals d’any ja començava a escriure aquest thriller a dos temps», recorda l’autora. Així, pensant en com unir la seva passió per la novel·la negra i la històrica, Cristina Fornós va veure en la Cartoixa d’Escaladei l’oportunitat d’establir el context històric, mentre que en una nota d’autora aclareix que tots els fets que succeeixen són ficticis.
En aquest sentit, detalla que «primer vaig escriure els capítols històrics i després els actuals, que transcorren l’any 2019. Quan els vaig tenir a punt, vaig intercalar-los».
Així, un reputat inspector dels Mossos d’Esquadra i una jove periodista es veuen abocats a treballar junts per esclarir un crim. ¿És la redactora el seu alter ego? «Té molt de mi perquè és periodista. De fet, tots els personatges tenen alguna cosa meva, perquè considero que s’ha d’escriure del que un sap i del que no, t’has d’informar molt», afirma. Així, el món periodístic i el policial es veuen empesos a col·laborar en la ficció, quan en la vida real la cooperació no sempre és fàcil.
Un viatge en tots els sentits
Per a l’autora, la publicació de la seva primera novel·la ha sigut «després del meu fill, el segon projecte vital més important». En aquest camí, no ha estat sola, per la qual cosa se sent afortunada. «Quan tenia la novel·la escrita vaig deixar que la llegís l’escriptor Miquel Esteve, de Móra la nova, perquè volia saber la seva opinió professional i sincera. Em va dir que li encantava. Després, es va prendre la llibertat de parlar amb l’Agència Literària Sandra Bruna, que confiant en el criteri de l’autor em va demanar que li enviés el manuscrit. Més tard, l’agència em va contractar com a autora i conjuntament vam fer un editing. Per últim, vam presentar La terra del silenci trencat a diferents editorials, per finalment publicar-la amb Penguin Random House», rememora l’autora.
Per tot això, confirma que aquesta aventura literària «ha sigut un viatge professional i personal molt gran, perquè quan llegeixes amb algú identifiques en les seves paraules la seva manera de veure el món i com afronta la vida, és a dir, part de la seva essència».