La vacuna antigripal s’estén aquesta tardor, per primera vegada a tot Espanya, a nens sans entre els 6 mesos i els 5 anys, fet que suposa una innovació, ja que abans es vacunava exclusivament la població infantil amb patologia de base.
Totes les comunitats i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla ja han adquirit les dosis per a la vacunació antigripal d’aquest any, que beneficiarà 1,6 milions de nens, bé la vacuna intranasal per als que tinguin entre 2 i 5 anys o la intramuscular per als més petits (de 6 a 23 mesos), explica el membre del Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEV), Javier Álvarez.
L’any passat, la vacunació de la grip en aquest cohort de població infantil es va realitzar només en tres comunitats autònomes: Andalusia, Galícia i Múrcia, amb uns resultats «magnífics» i cobertures del 50 %, afirma aquest expert, que aspira a aconseguir tardor cobertures a Espanya del 55 al 60% de mitjana.
Tot i que aquestes cobertures semblen modestes, són molt importants ja que s’aconsegueixen impactes significatius «i el virus deixa de circular o ho fa en menor quantitat, per la qual cosa es beneficien no només els vacunats sinó les persones que estan al seu voltant», assenyala aquest expert.
Álvarez precisa que l’administració d’aquesta vacuna a nens sans es fa «per protegir els vacunats, però també perquè són els principals transmissors de la grip principalment a escoles i escoles bressol, i encomanen el virus a les persones amb qui conviuen».
Aquest expert reconeix que en el tema de la grip «ha costat molt que la població prengui consciència que no es tracta d’una malaltia banal» i no està exempta de complicacions, especialment en els més petits: «La grip s’ha de prendre seriosament «, adverteix.
De fet, la grip arriba a afectar entre un 20 i un 40% de la població infantil en funció de l’abast que tingui l’epidèmia aquest any, i un 5% dels casos acaben en hospitalització a causa de la seva gravetat.
Dos terços d’aquests nens que s’hospitalitzen són sans, és a dir, no tenen malaltia de base, i per això es recomana «vacunar tothom, vacunar sempre és un valor», reitera.
L’antigripal es pot coadministrar amb altres: «com menys actes vacunals es tinguin, millor ja que els moments d’estrès se solapen», afegeix.
També sobre aquest assumpte s’ha pronunciat el membre del Grup Permanent per a Europa de l’OMS i soci d’honor de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), Amós García Rojas, que valora que aquest any s’inclogui a la vacuna antigripal la població infantil sana pel «el seu paper important en la difusió de la malaltia».
També aquesta tardor es reprèn la campanya de vacunació contra la covid amb nous sèrums, una intervenció que, segons el parer de García Rojas, «romandrà estable en els propers anys» si bé només per a població en risc, amb caràcter anual i administrada.