L’Agència Internacional per a la Recerca del Càncer (IARC) de l’Organització Mundial de la Salut, en col·laboració amb l’Associació Internacional de Registres del Càncer (IACR), acaba de publicar en línia els resultats de l’últim volum, el XII, de la sèrie quinquennal Cancer Incidence in Five Continents (Incidència del Càncer a Cinc Continents).
El director del Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer de l’Hospital Sant Joan de Reus, el Dr. Jaume Galceran, ha participat com a coeditor examinant les dades enviades pels registres de càncer per tal d’avaluar la seva qualitat global i, en última instància, acceptar o no la seva inclusió per a la publicació.
Tots els membres del Consell Editor tenen una llarga i profunda experiència en l’anàlisi de les dades de registres de càncer i, en paraules del Dr. Galceran, “el fet d’haver pogut formar part del Consell Editorial de la principal publicació sobre incidència de càncer al món ha estat un honor per tot el que representa de reconeixement a la llarga dedicació professional en aquest àmbit i a l’extensa participació del Registre de Càncer de Tarragona des dels anys 80”.
Per al volum XII de CI5, que cobreix el període 2013-2017, un total de 670 registres de càncer de població que inclouen 812 poblacions de 104 països van respondre a la convocatòria de dades, enviant conjunts de dades d’incidència de càncer. Després d’una avaluació acurada de la comparabilitat, la integritat i l’exactitud de cada conjunt de dades per part dels membres del Consell Editorial del volum XII de CI5, que incloïa representació d’Àfrica, la regió Àsia-Pacífic, Europa i Amèrica, finalment aquest volum recopila dades d’incidència de càncer de 455 registres de càncer que cobreixen 588 poblacions de 70 països.
La llarga col·laboració entre la IARC i la IACR serveix com a font única de dades d’incidència de càncer procedents de registres de càncer de població d’alta qualitat a tot el món. La gran variació internacional de les taxes d’incidència del càncer al llarg del món, o dins d’una mateixa població al llarg del temps, continua proporcionant proves convincents de l’origen ambiental, d’estil de vida i infecciós de moltes formes de càncer i, per extensió, el potencial de la prevenció del càncer.
Enregistrar i avaluar les taxes d’incidència continua sent una tasca bàsica dels registres de càncer avui en dia, i la funció d’aquesta col·laboració entre la IARC i la IACR és informar sobre els resultats dels registres en un format comú. CI5 és un recurs inestimable per a la investigació i el control del càncer a tot el món, i és la principal font per calcular les estimacions nacionals de càncer (GLOBOCAN) a 185 països o territoris per tipus de càncer, sexe i grup d’edat, i que estan disponibles per a l’anàlisi en línia a l’Observatori Mundial
del Càncer de l’IARC.
La base de dades en línia del volum XII de CI5 està disponible en aquest lloc web, la qual conté utilitats que permeten comparar la incidència del càncer i que poden ser d’interès per a qualsevol persona que vulgui millorar la comprensió dels diversos perfils del càncer en diferents poblacions. La versió impresa del volum XII de CI5 (Publicació científica de l’IARC núm. 169) està en procés i estarà disponible per a la seva baixada en format PDF des del lloc web de Publicacions de la IARC.
El Comitè Editorial del volum XII de CI5 ha estat compost per 16 membres, 8 de l’Àrea de Vigilància del Càncer de la IARC i 8 de la IACR, un de cadascun d’aquests països: Austràlia, Turquia, Espanya, Ruanda, Japó, República de Corea, Colòmbia i els Estats Units d’Amèrica. És la primera vegada que un científic de l’Estat Espanyol forma part del Consell Editorial de CI5 des que es va iniciar fa 60 anys. El Dr. Jaume Galceran, que fa 37 anys que treballa en epidemiologia i prevenció del càncer, és també el director del Registre de Càncer de Tarragona i, actualment, ocupa la presidència de la Red Española de Registros de Cáncer (REDECAN).