L’agost arriba a la fi, que no la intensa calor, i les editorials ja preparen el desembarcament de les seves sucoses novetats, que presentaran en La Setmana del Llibre en Català, i que s’aniran publicant fins al Nadal. Aquí, una petita pinzellada.
Títol: Fantasmes del tsunami
Autor: Richard Lloyd
Autora: Anna Llisterri
Editorial: La Segona Perifèria
Aquesta és la commovedora història dels vius, dels morts i dels seus esperits errants. La història d’una comunitat que va buscar consol i veritat entre les runes. L’any 2011, Richard Lloyd Parry, corresponsal del diari ‘The Times’, va viure a Tòquio un dels pitjors terratrèmols que es recorden. Després va venir el gran tsunami. Durant els sis anys següents, Parry va cobrir la zona devastada, al nord-est del Japó. Allà, la tragèdia va colpejar especialment una escola de primària. La magnitud del desastre va despertar les forces atàviques d’una cultura mil·lenària, plena de fantasmes i aparicions. Què va passar als nens de l’escola mentre esperaven ser evacuats?
Títol: La constant picassiana
Autor: Jordi Sierra i Fabra
Editorial: Univers
Londres. La Magda Ventura entrevista, a la presó de Wormwood Scrubs, Lucien Girardot, l’últim Home Aranya, el lladre d’obres d’art mes famós, acusat d’haver robat set petits quadres de Picasso. El que semblava un simple reportatge sobre el tràfic d’art robat, acaba convertint-se en un complot que involucra una galeria de Barcelona. La suma d’un assassinat fa que tot esclati i que la Magda es vegi, una vegada mes, en l’ull de l’huracà.
Títol: Els hereus
Autora: Eve Fairbanks
Traductor: Ricard Gil
Editorial: Edicions del Periscopi
L’any 1994 l’últim règim del món explícitament segregacionista es va esfondrar. Dècades després, el país segueix dividit, incapaç de superar la disfunció social que ha heretat i que condemna els seus ciutadans a la desigualtat. Com s’han de pagar els deutes històrics? I com es pot deixar anar el passat? A través de les vides de tres sud-africans corrents, la Dipuo, la seva filla Malaika i en Christo, Eve Fairbanks mostra el costat humà del conflicte.
Títol: Un milionari africà
Autora: Grant Allen
Traductora: Teresa Solana
Editorial: Biblioteca Clandestina
Seymour Wilbraham Wentworth està casat amb la germana de Sir Charles Vandrift, un milionari que ha fet fortuna a l’Àfrica. La seva vida transcorre plàcidament entre viatges a llocs exòtics i sopars de luxe amb la família política. Tot canvia quan, a la Rivera Francesa, coneix el Coronel Cuthbert Clay, un home culte i carismàtic. Però hi ha una cosa que no sap: Clay és un mestre de la disfressa, un estafador professional disposat a apoderar-se de la fortuna de Vandrift. Clay els seguirà a través de tres continents i, sota identitats diferents, els enganyarà una vegada rere l’altra.
Títol: Que no s’apagui la flama
Autora: Miriam Toews
Traductor: Octavi Gil
Editorial: Les Hores
La Swiv s’ha pres el consell de l’àvia massa literalment i ara està expulsada de l’escola. La mare està embarassada i no ha deixat de treballar, així que l’àvia serà l’encarregada de la formació de la Swiv i ho farà amb una educació molt particular. La Swiv aprèn matemàtiques amb un trencaclosques amish o com es cava una tomba a l’hivern, i amb l’àvia emprenen un nou projecte vital, amb què es proposen explicar les seves vides escrivint cartes que mai enviaran. Que no s’apagui la flama és una carta d’amor a totes les dones que encara lluiten per una vida independent.
Títol: Les Ones
Autora: Virginia Woolf
Traductora: Maria Antònia Oliver
Editorial: La Magrana
Des que es va publicar el 1931, Les ones ha estat considerada una de les obres cabdals de la narrativa del segle XX, tant per l’originalitat i hipnòtica bellesa de la seva prosa com per la perfecció de la seva revolucionària tècnica, i, amb el pas dels anys, la seva influència en la literatura contemporània no ha parat de créixer. La novel·la presenta, seguint el compàs de l’anar i venir de les ones de la platja, sis monòlegs interiors que, com un tapís a cada moment teixit i desfet, formulen el relat calidoscòpic de la vida de sis personatges des de la seva infància fins a la vellesa.
Títol: Sota la cendra
Autora: Mireia Lleó
Editorial: Obscura
En un món nascut de guerres, malalties i sequera, un grup de joves amb capacitats extraordinàries fa trontollar els fonaments de la Nova Unió. La Nira és ciutadana de la Nova Unió i viu reclosa al territori erm de la setena Colònia, on cada glopada d’aire contaminat passa a través d’una màscara filtradora. Treballa per a l’Estat i fa tots els possibles per sobreviure al món que ha hagut d’heretar. Cuida la seva germana, pateix per l’esperança de vida del seu millor amic i, per damunt de tot, s’escarrassa a ocultar que té l’habilitat de mimetitzar-se amb l’entorn fins a desaparèixer. Però un atac de la Resistència ho capgirarà tot.
Títol: Via morta
Autora: Assumpta Montellà
Editorial: Amsterdam Llibres
La Carol Cabot s’ha refugiat a Portbou després d’una ruptura sentimental que encara té esperances que revifi. Quan torni a Perpinyà, després d’unes setmanes, ho farà sent una persona completament diferent. Què és el que té lloc a Portbou que acaba amb un mort i trastoca del tot la vida de la Carol? I el més important de tot, quin paper hi juga Le Rayon Vert, un hotel abandonat des de fa anys? Assumpta Montellà debuta a la ficció amb Via morta, una novel·la sobre la venjança, l’amistat i l’amor.
Títol: Armaris buits
Autora: Maria Judite
Traductor: Melcion Mateu
Editorial: Angle
La Dora Rosário ha estat més anys vídua que casada i el seu dol és tot l’horitzó que abasta el seu pensament. Una nit, però, la seva sogra li rebel·la una veritat esfereïdora que la farà reaccionar. Amb un estil destil·lat i eixut, Maria Judite de Carvalho presenta una novel·la sobre com els homes traeixen les dones i les dones es traeixen entre si. Un clàssic de les lletres portugueses i una autora celebrada pel New York Times Book Review, Publishers Weekly i Booklist, entre d’altres.
Títol: La necessitat
Autor: Pasqual Farràs
Editorial: Edicions de 1984
Alícia, una dona de cinquanta-dos anys, de professió fotògrafa, viatja a Menorca per cobrir un reportatge sobre l’illa del Llatzeret, una fortificació sanitària ara obsoleta que serví de reclusió temporal als viatgers que venien de lluny i pretenien entrar a la Península. Uns imprevistos aliens a la seva responsabilitat l’obliguen a quedar-s’hi més dies dels que havia planificat. En un hotel fora de temporada, lluny de l’entorn quotidià, inicia un procés d’introspecció que la portarà a enfrontar-se a unes pulsions molt primàries, desconegudes, sovint antagòniques, que forcegen en el seu interior.