La Kiara Johnson necessita treballar, necessita urgentment una feina per pagar el lloguer i així no ser desnonada. No només ella, també el seu germà, en Marcus i en Trevor, un veí de nou anys abandonat per la seva mare drogoaddicta. Tots ells sobreviuen en uns habitatges en conflicte a Oakland, immersos en una gentrificació amb una pujada inassumible dels preus per als seus residents. Vides al marge que tracten de tirar endavant sense esperar res de la societat.
Kiara, una adolescent jove, negra i indefensa, és la protagonista de Criatures nocturnes, una novel·la de la nord-americana Leila Mottley, publicada per Edicions del Periscopi i traduïda al català per Núria Busquet.
Amb el pare mort -un antic Pantera Negra-, la mare a la presó i un germà gran que fuig d’aquest rol, la Kiara recorre Oakland amunt i avall intentant guanyar uns diners que sempre són insuficients. En la seva desesperació es troba fent, involuntàriament, de treballadora sexual, en una ciutat on és delicte. Serà l’amenaça de ser detinguda la que propiciarà que acabi immersa en una situació de terror entre un grup de policies corruptes i abusius, els mateixos policies que haurien d’haver-la protegit.
Criatures nocturnes és una novel·la immensa, no només perquè la Leila la va escriure a la mateixa edat que té la seva protagonista, sinó perquè els abusos de què parla es basen en casos reals. Una novel·la que denuncia el sistema amb una prosa cristal·lina. A sis anys, la Leila Mottley ja escrivia poesia i és amb aquesta sensibilitat poètica amb què transmet la por de la Kiara, que es troba segrestada per un grup d’homes dels quals no pot fugir.
El terror de la Leila serà el terror del lector, a cada pàgina, qui no podrà parar de llegir-la, alhora que patirà per l’esdevenir de la jove.
Tanmateix, la novel·la porta implícita una crítica al capitalisme descarnat dels Estats Units, un sistema que deixa caure fins al fons del pou els seus ciutadans més pobres, vulnerables i desemparats. De fet, tots els membres de la família han patit o pateixen violència estatal, la Kiara, però també el seu pare, el qual va renunciar al tractament contra el càncer per evitar deixar un deute descomunal a la seva dona i fills, que no podrien pagar.
Motlley va escriure aquesta novel·la quan encara anava a l’institut recordant un cas d’abusos sexuals que la va colpir, una violència sexual que moltes dones joves negres pateixen, que estan més estesos que els que arriben pels mitjans de comunicació.
Criatures nocturnes va ser finalista del premi Booker 2022, per la qual cosa la seva autora és la nominada més jove de la història del guardó.
És una novel·la que esgarrifa i una opció excel·lent per aquest Sant Jordi 2024.