SCAN Tarragona celebra la seva onzena edició al Moll de Costa

El Moll de Costa del Port de Tarragona es transforma en un bulevard de la fotografia durant els pròxims mesos

26 octubre 2024 19:46 | Actualizado a 27 octubre 2024 19:40
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Festival Internacional de Fotografia SCAN Tarragona arriba a la seva onzena edició amb una proposta que consolida la ciutat com un dels principals punts de trobada per a la fotografia contemporània a la Mediterrània. El Moll de Costa del Port de Tarragona s’ha transformat en un veritable bulevard de la fotografia durant els pròxims dos mesos.

Enguany, el tema central del certamen és «URBS», una reflexió profunda sobre les ciutats i els seus reptes contemporanis. SCAN convida a explorar les complexitats del creixement urbà i els impactes que genera, en un context en què es preveu que dos terços de la població mundial residiran en grans ciutats a finals del segle XXI. El festival obre una finestra desafiant-nos a repensar el paper de les urbs en la societat del futur.

En aquest sentit, l’exposició central, comissariada per Érika Goyarrola i titulada «La ciutat revelada. Exploracions sobre l’espai urbà», del programa «Talent Latent», reuneix els projectes de nou artistes internacionals emergents que exploren les múltiples capes i complexitats de l’entorn urbà. Aquesta exposició posa de manifest la capacitat de la fotografia per oferir una mirada crítica i compromesa sobre les ciutats, abordant temàtiques com la crisi habitacional i ecològica, les transformacions urbanes o les conseqüències de la guerra.

A més, el festival acull l’activitat «Full Contact», una trobada professional innovadora al Teatret del Serrallo que reuneix una seixantena de joves artistes i agents del món de l’art. Comissariada per Sonia Berger i Frederic Montornés, permet a dotze artistes emergents presentar els seus projectes fotogràfics a professionals del sector, amb l’objectiu d’ampliar la xarxa de contactes i afavorir futures col·laboracions. La convocatòria oberta que es va fer de «Talent Latent» i «Full Contact» ha comptat enguany amb més de 650 participacions de fotògrafs i fotògrafes de tot el món, seleccionats per un equip de tres comissaris experts de diverses disciplines i orígens.

Un any més, la col·laboració del Port de Tarragona ha estat essencial per al bon desenvolupament d’aquesta edició. A més de coproduir l’exposició «Daídalos», el Port ha proporcionat suport tècnic, material i de personal per a les exposicions «Talent Latent» i «Full Contact», fent possible una oferta cultural de gran envergadura.

El festival espera la visita de més de 15.000 persones per gaudir de les exposicions i activitats, que compten amb la participació de més d’un centenar d’artistes i professionals. Entre les exposicions més destacades hi ha «PHOTOBOOKS SCAN – El possible també és realitat» al Museu d’Art Modern de Tarragona, comissariada per Natasha Christia, i «Intermezzo III: Cal·lípolis», una coproducció amb Mèdol – Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona, amb imatges de Gerard Boyer i comissariada per Arianna Rinaldo.

Un aspecte destacat d’aquesta edició és l’expansió del festival cap a Reus, amb la col·laboració de diverses institucions locals. Per segon any consecutiu, l’SCAN porta les seves activitats a nous públics, ampliant l’abast del festival més enllà de Tarragona. Les exposicions que s’hi podran gaudir són «Arquitectures sentimentals» de Ro Caminal, al Museu Salvador Vilaseca fins al 16 de novembre, i «Quietud global» de Pepo Argila a El Círcol.

Entre els projectes especials d’aquesta edició, es troba la 2a Residència L’Arxiu, en col·laboració amb l’Arxiu de Tarragona, on el fotògraf seleccionat, Lucas Monparler, desenvoluparà una proposta creativa a partir dels fons de L’Arxiu. A més, el pòdcast ÒCUL, dirigit per Alexandra Laudo amb el suport de BBVA, oferirà una perspectiva sonora sobre el festival. També es presenta la publicació BLOC Núm. 2 · Fer volar coloms, en coproducció amb el MNAMT i a càrrec d’Irena Visa, que un any més vol promoure, des d’una mirada contemporània, el patrimoni arqueològic de Tarragona.

També, com a novetat, destaca l’exposició «Vestigio silentio» de Jaume Cardona Casanova a l’Estació KM0 del vestíbul de l’estació d’autobusos de Tarragona, que explora la transformació dels espais públics, una reflexió sobre el pas del temps a través de llocs que un dia van ser centres de vida i activitat humana, i ara vestigis silenciosos que ens conviden a contemplar la transitorietat de l’existència.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari