Aquest matí una vintena d’alumnes de tercer curs d’ESO de l’Institut Roda de Berà han lliurat a l’alcalde Pere Virgili i a Rosana Dorantes, regidora d’Ensenyament, el decàleg per a combatre el canvi climàtic. Amb la seva professora Xiana Laviana, els i les joves van redactar aquest conjunt de normes amb vuit temàtiques d’accions per lluitar contra el canvi climàtic.
L’alumnat ha arribat a la plaça de l’Ajuntament amb pancartes amb diferents consignes: “a les generacions futures, perdoneu-nos perquè sí sabíem el que fèiem”, “conscients a casa”, “Roda verda” o “ni un grau més, ni una espècie menys”. Un per un han anat llegint cadascuna de les normes sobre els diferents eixos temàtics.
Quant a la mobilitat demanen deixar el cotxe a casa i aportar per una mobilitat més ecològica a través de la bicicleta, el patinet, i per això demanen que es creïn més carrils bici i apostar pel transport públic.
Pel que fa a l’energia el jovent assegura que és moment de fer “el pas cap a les energies renovables en tots els aspectes” i que els governs fomentin l’autoconsum. També que el consistori canviï la lluminària pública per bombetes de baix consum, una transició que l’equip de Govern ja va iniciar fa temps a tot el municipi amb el pla de renovació de l’enllumenat públic.
Respecte al consum, el decàleg critica l’obsolescència programada i demana que es doni més vida als productes, amb mercats de segona mà i més conscienciació ciutadana. Els i les alumnes de l’Institut també apel·len a la responsabilitat de les famílies per estalviar energia i aigua a casa, i que els governs premiïn el bon ús d'aquestes.
Quant als residus, el decàleg subscriu que cal generar els mínims, incentivant les empreses que generin pocs residus i posar en marxa campanyes que fomentin la compra d’aliments a granel sense envasos.
Pel que fa a l’alimentació el jovent també demana campanyes per reduir el consum de carn, que es fomenti la ramaderia extensiva i que s’incentivi la compra en botigues de proximitat.
El setè punt fa referència a l’educació, amb el qual es demana fomentar la renaturalització dels patis escolars, a primària i secundària, per reduir el canvi climàtic, promocionant els horts escolars ecològics a totes les escoles i instituts. També volen que es facin més xerrades i es duguin més projectes als centres educatius per conscienciar sobre el canvi climàtic.
Finalment, l’alumnat vol que es renaturalitzin les platges, no netejant les fulles de posidònia, prohibint ancorar a les zones protegides i retirant les espècies invasores. També demanen que es facin “plantades d’arbres comunitàries i compostatge comunitari”.
En acabar, l’alcalde ha adreçat unes paraules als i les joves assegurant que “tindrem molt en compte aquests punts, els posarem sobre la taula i els estudiarem. Malauradament, alguns d’ells, quan a vosaltres us toqui governar, encara estaran per fer, perquè molts depenen de les administracions superiors. Tanmateix, aquest és el camí que hem de seguir; moltes gràcies per recordar-nos que hem de lluitar per deixar un món millor per als nostres fills i uns fills millors per al nostre món”, ha dit Pere Virgili.