La Cambra de Comerç de Valls ha acollit avui dijous 6 de febrer la presentació de l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre del 4rt Trimestre del 2024, elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial. Es tracta d’un informe de conjuntura econòmica que es duu a terme per la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb les cambres de comerç de Tarragona, Reus, Tortosa i Valls.

El president de la Cambra de Valls, Josep M.Rovira, ha obert la sessió i tot seguit la Dra. Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial i el Dr. Agustí Segarra, catedràtic emèrit d’economia de la URV, han presentat l’informe. En acabar, han intervingut Josep M.Ruiz, director general d’Hormipresa, i David Nieto, responsable del departament de recursos humans de Hotel-Restaurant Casa Fèlix.
L’informe fa un balanç dels resultats del 2024 i ofereix les perspectives sobre l’evolució de les principals macromagnituds econòmiques per a l’economia mundial, la Unió Europa, Espanya, Catalunya i la demarcació de Tarragona. Les principals dades són les següents:
- L’economia del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre continua creixent, amb un augment del PIB del 3,9% el 2024, impulsat per la demanda interna, la recuperació de les exportacions i la millora de l’agricultura a l’Ebre.
- La creació d’ocupació ha estat positiva, amb més de 16.000 nous llocs de treball, però la taxa d’atur a Tarragona (11,3%) segueix sent superior a la mitjana catalana i hi ha desigualtats entre comarques.
- Els reptes a llarg termini inclouen la necessitat de diversificar l’economia cap a sectors més qualificats, com la indústria i els serveis de coneixement, així com afrontar la baixa qualificació del treball i la temporalitat laboral per aconseguir un creixement sostenible.
En aquesta ocasió, també es presenta un monogràfic sobre l’habitatge a la província de Tarragona. En aquest, s’especifica la problemàtica de l’accés a l’habitatge per àmbits comarcals des del punt de vista de l’oferta i la demanda. Les principals dades són les següents:

- L’habitatge és la principal preocupació dels catalans, sobretot entre els joves, superant altres temes com la política i la sanitat, degut a l’escassa oferta, l’augment dels preus i la situació laboral.
- A Tarragona, el mercat immobiliari va passar per una bombolla durant els anys previs a la crisi, però va caure després de 2008 i la seva recuperació s’ha vist afectada per la pandèmia, amb desigualtats territorials, especialment en municipis turístics.
- Es preveu un augment del 30,9% de llars a Tarragona fins al 2039, el que requereix polítiques urbanístiques per garantir l’accés a habitatges dignes, amb un enfocament a llarg termini per afrontar la disminució de la mida de les llars i l’augment dels lloguers.