Telefónica i la Fundació i2CAT han signat un acord de col·laboració empresarial que aferma la seva relació estratègica, amb objectiu de desenvolupar accions de recerca, desenvolupament i innovació tecnològica (R+D+I) a Catalunya en l'àmbit de les tecnologies avançades d'Internet. L'acord té una vigència de tres anys, prorrogables en períodes de dos anys.
A través d'aquesta aliança, Telefónica passarà a formar part del Patronat de la Fundació i2CAT, on comptarà amb un representant amb capacitat de decisió, la qual cosa li facilitarà la relació amb els altres membres que en formen part. Així mateix, podrà participar en el desenvolupament d'un model de recerca aplicada i innovació en el qual estan integrats l’Administració, universitats i grups de recerca, i tindrà dret a formar part de diferents projectes nacionals i internacionals en els quals participi la Fundació i2CAT, entre altres.
Fruit d'aquest acord, es definirà un Pla d'Actuació entre les parts per desenvolupar nous projectes impulsats per Telefónica dins l'àmbit d'expertesa de la Fundació i2CAT, com 5G i Internet of Things, Realitat Virtual i Tecnologies Immersives, Intel·ligència Artificial, blockchain, New Space, Tecnologies per la Societat Digital o ciberseguretat.
L’aliança permetrà també ampliar l’abast de les activitats de recerca i innovació en l’àmbit 5G/6G amb l’objectiu d’impulsar el desplegament d’infraestructures i laboratoris experimentals per accelerar l’adopció de nous serveis basats en l’actual tecnologia 5G.
Els primers projectes ja confirmats dins el Pla d’Actuació són la instal·lació per part de Telefónica de quatre nous nodes 5G que permetran desplegar laboratoris outdoor a tres de les Àrees 5G impulsades per la Generalitat de Catalunya, la Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT: a Vaquèira (Àrea 5G Aran); al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i l’Estació Experimental de l'IRTA a Mollerussa (Àrea 5G Ponent); i al CoEbre LAB 5G rural a Móra la Nova (Àrea 5G Terres de L’Ebre). I també la incorporació de capacitats de blockchain en el LAB The Thinx 5G Barcelona situat a la seu corporativa de Telefónica a Barcelona.
Jordi Puigneró i Ferrer, president del Patronat de la Fundació i2CAT i vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori del Govern de la Generalitat, ha destacat que l’acord és un pas endavant “per continuar sumant iniciatives que permetin aconseguir un efecte multiplicador de l’impacte de les tecnologies digitals avançades en la societat, generant nous serveis, oportunitats per a la ciutadania i equilibri territorial”.
Per part seva, el director de la Fundació i2CAT, Josep Paradells, destaca que la col·laboració és una oportunitat per "connectar la generació de coneixement d'excel·lència i el talent innovador que disposa la Fundació i2CAT amb la capacitat de generar productes i solucions avançades que té Telefónica, amb l'objectiu de contribuir al creixement del sector digital i accelerar la transformació digital del país".
El director general de Telefónica a Catalunya, Chema Casas, ha expressat la seva satisfacció perquè “amb aquest acord, fem un pas més en la nostra relació amb la Fundació i2CAT i, per tant, amb la Generalitat de Catalunya. Portem ja anys col·laborant en projectes com el laboratori The Thinx 5G Barcelona i ara consolidem la nostra aliança estratègica, que ens permetrà abordar conjuntament nous projectes que consolidin a Catalunya com a referent tecnològic, desenvolupar iniciatives com la millora de la connectivitat en les Àrees 5G o convertir a la Fundació i2CAT en un soci de referència per a Telefónica en l'àmbit de la blockchain”. Chema Casas ha destacat que “aquest acord ratifica el compromís de Telefónica en l'impuls de la R+D+I i la connectivitat a Catalunya. Prova d'això és que la nostra companyia és líder en desplegament de 5G en el territori, oferint cobertura a més del 83% de la població i en més de 230 municipis, i que portem la fibra òptica a més del 78% de les llars i negocis catalans”.