La URV i les cambres de comerç valoren positivament el creixement de l'ocupació el 2014

L'exercici de l'any passat es tanca amb millors resultats que el 2013, segons l'informe que elaboren trimestralment els quatre ens camerals de la demarcació i la universitat

19 mayo 2017 23:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 11:37
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L'economia del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tanca l'exercici del 2014 amb millors resultats que l'any anterior i el 2015 encara es presenta més optimista. "Aire fresc" segons les quatre cambres de comerç i la URV, que aquest dimarts han presentat l'informe de conjuntura del quart trimestre del 2014. Porten més d'una quarantena d'edicions i, per primer cop, des de l'inici de la crisi, l'estudi revela que l'ocupació ha crescut en comptes de destruir-se'n, en concret en un 2,5% -representa un augment net de 7.500 persones. Per contra, hi ha indicadors que segueixen amb mala nota. Les cambres també han lamentat la pèrdua de pes de l'aeroport reusenc i que Barcelona s'emporti "tot el pastís".

La reducció de viatgers i també de vols, a causa de la concentració del baix cost a Barcelona, indigna especialment la Cambra de Reus, coincidint amb el recent anunci de Ryanair de suprimir quatre vols a l'aeroport reusenc per aquest estiu. L'informe de conjuntura també recull que el port de Tarragona remunta, però continua molt per sota dels màxims assolits l'any 2007, quan aquest va superar els 36 milions de tones.

Malgrat que alguns indicadors no són satisfactoris, la principal conclusió de l'informe econòmic és que feia més de cinc anys que no registrava xifres tan interessants, sobretot pel comportament de l'ocupació que ha capgirat la tendència i ha passat a créixer, en un 2,5%, en comptes de decréixer. Segons dades de la Seguretat Social, s'ha creat ocupació en totes les comarques, excepte a la Terra Alta -baixa un 0,6%.

L'augment és especialment elevat a la indústria -l'increment ha estat del 16,5%. Aquesta creació d'ocupació assenyala un descens de l'atur en 3,5 punts en dades interanuals, amb una taxa que se situa en el 23,12% -per sobre de la mitjana catalana, però per sota de l'espanyola. També destaca que l'indicador de preus minorista ha estat negatiu durant l'exercici, si bé els economistes no creuen que comporti una deflació.

Pel que fa a l'oferta empresarial, la dinàmica al territori tarragoní continua sent negativa -de 51.368 empreses l'any 2013 s'ha passat a 50.639 el 2014, és a dir, un 1,42% negatiu-, però tot indica que el descens s'ha estabilitzat i és menys marcat. La major part de creació d'ocupació assalariada s'ha donat en empreses de més de 50 treballadors. D'altra banda, la inversió en societat mercantils no remunta i es troba en uns nivells baixos.

La inversió en el capital de noves societats a la zona està molt per sota del pes del PIB de l'àrea en el conjunt català, ja que mentre aquest equival a un 10%, el pes de la capitalització en noves societats està per sota del 7% des del 2010 i l'any 2013 solament va representar l'1,69%. Des del setembre del 2010 fins al mateix mes de 2014, el crèdit a la zona ha disminuït en un 31,61% i els dipòsits, en un 6,05%.

Pel que a al comerç exterior, s'ha registrat una disminució del valor exportat en termes interanuals del 2,97% i un augment de l'importat del 2,12%. Hi ha hagut un descens important en les vendes de combustibles (-5,46%), productes químics orgànics (-18,33%) i plàstics i manufactures (-6,44%), mentre el material elèctric exportat sobretot per a l'automoció ha experimentat un fort increment, superior al 20%.

Els professors de la URV i responsables de l'informe de conjuntura, Joaquim Margalef i Agustí Segarra, preveuen que el bon comportament de l'ocupació ja visible en el 2014 continuarà durant el 2015, si bé el baix flux d'inversions, la contenció de la demanda interna i l'estancament del comerç exterior són indicadors que assenyalen un creixement a la demarcació més moderat que el del conjunt del país.

Comentarios
Multimedia Diari