Beure en porró: La tradició de compartir el vi a taula

Beure a galet és còmode i higiènic. És l’essència de la tradició mediterrània

30 julio 2017 18:27 | Actualizado a 15 febrero 2019 18:45
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per gaudir d’una ampolla de vi no és necessari tenir a mà una copa. El que necessita és un porró. Qui més o qui menys n’ha vist un a casa dels seus avis o dels seus pares. Beure vi a galet és una manera còmoda i higiènica de gaudir-lo. «El porró, per a molts, és el primer objecte de disseny industrial català. Ningú dubta del seu origen ni de la seva utilitat per a beure vi», afirma la sommelier Anna Casabona. El porró té una forma inequívoca. «Els porrons es diferencien dels setrills en el fet que aquests no tenen nansa. Tenen el broc gros per on s’agafa i un broc o galet, per on surt el líquid», descriu l’enòloga. 

El porró va ser una modernitat en la seva època. Però els romans ja hi tenien pràctica. Segons la sommelier «les primeres referències que trobem de beure a galet, amb un objecte similar al porró, ens vénen dels romans. Beure a galet, expressió que no té traducció en castellà però si en francès –boire à la régalade– era un ritual romà en honor del déu Dionís (Bacus). El rhyton, o corn de l’abundància, s’alçava fins on arriba el braç per deixar caure una petita i fina quantitat de líquid a un recipient a terra en senyal de fertilitat o directament a la boca». 
Avantatges

Després d’aquest curt recorregut per la història, parlarem dels avantatges de beure el vi en porró. El primer que enumera Anna Casabona és que no cal disposar d’una copa per a cadascú, és una forma ecològica de beure vi i és higiènic, perquè en cap cas es toca el vidre amb la boca. 

Li hem de sumar també que beure a galet és divertit i s’acostuma a beure menys quantitat. «A més, el porró és una manera festiva de beure, és un acte d’amistat, de compartir entre amics o familiars. L’essència de la tradició mediterrània», afirma la sommelier. Per gaudir d’una ampolla de vi en porró no hi ha cap norma a l’hora d’abocar el líquid a l’interior del recipient. «Només cal abocar el vi pel broc gros del porró», assegura Anna Casabona. 

L’únic que no s’accepta de cap manera és beure xumant del broc

Qualsevol vi és adequat per a beure en porró. Però segons l’enòloga el que hauria de tenir en compte és que «bevent en porró no podrà apreciar els aromes com en la copa», i afegeix que «com que tots els porrons són de vidre, aquest és un material neutre que no modificarà les característiques del vi com ho podrien fer la terrissa o el plàstic».

No existeix un protocol de com beure vi en porró. Segons Anna Casabona la manera tradicional seria agafar-lo pel broc gros i aixecant el braç. A partir d’aquí s’accepten tots els estils. «L’únic que no s’accepta de cap manera és beure xumant del broc», recorda la sommelier. 
Consells pràctics

Practicar és l’única manera per beure vi a galet amb un estil propi. Tot i això, si li tremola el pols a l’hora d’agafar el porró, Anna Casabona recomana «començar bevent aigua o vi blanc abans de convertir-se en un bon bevedor de porró. I per qui no se’n surti, sempre queda l’opció d’abocar directament del broc gros del porró a una copa i beuré d’allà». 

El porró també és ideal per beure cava i vins dolços i rancis

A més de vi, qualsevol líquid es pot beure en porró. La sommelier Anna Casabona anima a provar-ho amb cava. «És genial per a calçotades o altres celebracions. El porró també és ideal per a vins dolços, rancis…», assegura l’enòloga. I si ja és tot un expert en la tècnica de beure en porró, sàpiga que a Valls se celebra, en el marc de la Firagost el dimarts 1 d’agost (20 hores, al Patí), la setena edició del Concurs de beure en porró. 

«El concurs intenta aportar el seu petit gra de sorra per retornar aquest utensili tan tradicional a les taules dels restaurants i de les cases», conclou la sommelier. 

Comentarios
Multimedia Diari