Valls treu pit i llueix el Museu Casteller

La capital de l’Alt Camp va poder gaudir de l’obertura oficial de l’equipament cultural i turístic. La canalla de les dues colles castelleres locals va ser l’encarregada d’estrenar-lo i els primers visitants van passejar per les sales

09 septiembre 2023 07:52 | Actualizado a 14 septiembre 2023 14:38
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La canalla de les dues colles de Valls, la Colla Joves dels Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, es va col·locar amb ganes i eufòria davant la porta del Museu Casteller de Catalunya. Eren gairebé dos quarts de sis de la tarda i ells eren els encarregats d'obrir el museu en un dia molt esperat per tots els vallencs i vallenques. Acompanyats per l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, els infants van entrar en grup dins les instal·lacions de la recepció, preparant-se per pujar a veure les sales i la terrassa. Tots ells estaven molt entusiasmats i és que ahir era un dia que probablement no oblidaran.

Junts i en files, la canalla va pujar fins a la part més alta de l’edifici per fer una foto de família. A dalt la terrassa, les vistes del campanar i les teulades del casc antic són immillorables. L’obertura central en forma de cercle també permet posar la mirada a la plaça del museu, que ahir acollia desenes de jocs de fusta per als més menuts de la família.

Un cop feta la foto, els infants van poder gaudir en primícia de les dues peces audiovisuals més rellevants de l’exposició. La primera és que la que tracta sobre el valor, una de les quatre claus que Josep Anselm Clavé va atribuir als castellers en l'obra Els Xiquets de Valls.

La peça audiovisual, que dona la benvinguda a l'exposició permanent del museu, parla de per què es fan castells i els defineix com una «gran proesa col·lectiva». Quatre testimonis de diferents colles expliquen d’on treuen el valor necessari per afrontar les seves pors. La projecció final de la visita és la principal atracció de l’equipament, una experiència immersiva que pretén situar al públic al centre de la plaça durant el Concurs de Castells de Tarragona.

Edurne Guerra, castellera de la Colla Joves dels Xiquets de Valls, assegurava que això era el que més li havia agradat. Opinaven el mateix les castelleres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Mia i la Noa, qui explicaven com elles també hi ha participat. «Al concurs estàs amb molts nervis, però si ho veus al vídeo no estàs tan nerviosa», deia la Mia, mentre la Noa comentava: «M’agradaria que vinguessin a veure’l les meves amigues, perquè elles no entenen molt de castells».

Aprendre i experimentar

De fet, aquest és un dels principals objectius del museu, servir com una eina pedagògica per a petits i grans. L’exposició permanent recull en diversos mòduls circulars la història i les principals fites dels castells. Jaume Bernabéu, un dels guanyadors del sorteig d’entrades, explicava la seva primera impressió: «El museu m’ha semblat sorprenent. La veritat és que no sabia ben bé què podia haver-hi. M’agrada que hi hagi una mica de tot, que tinguis informació en forma de cartells, que hi hagi audiovisuals, que es doni protagonisme als castellers i castelleres amb les entrevistes i, a la vegada, trobar una secció de ciència».

Aquesta també és una de les principals atraccions que despertaven curiositat entre els visitants. Unes estructures sobre una plataforma són simuladors on els participants poden experimentar la sensació d’estar en un castell. Maria Montalà va ser una de les visitants que ho va provar. «Jo he intentat fer tot el que deia la màquina, però tota l’estona hem fet llenya. Si n’aprenc, m’agradaria tornar-ho a provar perquè sembla divertit. Et pots imaginar una mica com se sent».

L’equipament turístic, no només vol ser un referent cultural al país, també vol servir com un revulsiu per al centre històric de la capital de l’Alt Camp i així ho remarcava l’alcaldessa de la ciutat. «Nosaltres ho hem dit sempre. El museu és l'epicentre de la recuperació del centre històric i tenim projectats tres projectes per anar-lo recuperant».

A partir de les set de la tarda, la Mulassa de Valls va arribar a la plaça, en la que va ser la seva primera actuació davant del museu. Ella va finalitzar una jornada on els veïns i veïns del centre van poder gaudir d’un dels actes més rellevants de la seva Festa Major.

El Museu Casteller de Catalunya acollirà tallers infantils, activitats familiars i actuacions durant tot el cap de setmana.

Comentarios
Multimedia Diari