Un cupó de l’ONCE dedicat als Carquinyolis de la Conca de Barberà

La sèrie ‘Un dolç?’ ens apropa a les postres més significatives de la gastronomia catalana

24 mayo 2024 12:51 | Actualizado a 25 mayo 2024 11:08
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La fàbrica de galetes Especialitats Cobo de l’Espluga de Francolí va acollir ahir la presentació del cupó dedicat al carquinyoli, un dels dolços originaris de la Conca de Barberà i molt típic a la demarcació de Tarragona. Van assistir a l’acte un grup de 25 persones cegues, que van poder fer una visita guiada per les instal·lacions i participar de l’elaboració dels carquinyolis a l’obrador de la pastisseria, que té més de 70 anys d’antiguitat.

Els encarregats de portar a terme el taller van ser els membres de les tres generacions de la família Cobo, que fa més de 60 anys en el negoci. Joan Cobo, pastisser de la segona generació, va detallar que aquestes postres estan fetes amb una base de farina de blat, sucre, ametlles marcones senceres amb pell i aigua. Després cal afegir tres o quatre ingredients més que són «secrets».

$!Un grup de 25 persones cegues ha pogut elaborar i degustar els carquinyolis. Foto: Roser Urgell

«Ells mateixos han pogut fer unes barres del carquinyoli, perquè poguessin notar la sensació de tenir la pasta a les mans», va apuntar Cobo, qui també va afegir: «Amb l’olor i el tacte han pogut descobrir la nostra petita fàbrica artesana».

Els carquinyolis són «galetes d’aprofitament» que es fan en aquesta localitat de la Conca de Barberà des de l’any 1881. A Especialitats Cobo fabriquen cada dia uns 150 quilograms de carquinyolis, a banda de tota mena de galetes i productes dolços variats.

Un carquinyoli de set quilos

Per aquesta ocasió, Joan Cobo va decidir elaborar dos carquinyolis de grans dimensions, els quals ha anomenat «Carquinyolonce». «Són uns carquinyolis que van estar tres hores al forn, fan més de set quilograms i els posarem a l’aparador de la pastisseria», va explicar el pastisser.

D’altra banda, el delegat de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí, va afirmar que «és una joia dedicar aquest cupó al carquinyoli i a les persones que es dediquen a l’artesania». Així, des d’aquesta setmana estan a la venda 5,5 milions de butlletes a tot l’Estat espanyol.

$!El pastisser Joan Cobo ha creat el CARQUINYOLONCE per aquesta ocasió especial. Foto: Roser Urgell

La iniciativa forma part de la sèrie monogràfica Un dolç? de l’ONCE, que té per objectiu apropar les postres més tradicionals i significatives de la gastronomia d’arreu del territori espanyol. A Catalunya ja havien protagonitzat els cupons el xuixo de Girona, els panellets de Barcelona i les orelletes de Lleida. «Dediquem aquests cupons a postres típics de tot l’Estat i quedava tancar amb una de les comarques de Tarragona», va exclamar Botí.

El delegat de l’ONCE a Catalunya va fer entrega d’una imatge emmarcada del cupó a la família Cobo i a la vicealcaldessa de l’Espluga de Francolí, Aida Morgades, qui va assegurar que «és un orgull que puguin sortir els carquinyolis al cupó, que són unes postres típiques de l’Espluga».

La sèrie ‘Un dolç?’ la formen 50 cupons, un per cada província, pertanyents als sorteigs de diumenge i es desenvolupa en col·laboració amb la Confederació Espanyola d’Empresaris Artesans de Pastisseria (CEEAP).

Comentarios
Multimedia Diari