Santa Oliva analitza la mobilitat sostenible del municipi amb un estudi

Entre els punts febles detectats destaquen la manca de senyalització i la falta d’accessibilitat en algunes voreres

12 mayo 2023 10:51 | Actualizado a 12 mayo 2023 10:57
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament de Santa Oliva ha elaborat un Estudi de Mobilitat Urbana Sostenible (EMUS) per tal d’identificar mancances en termes de senyalització, estacionament, transport públic i seguretat viària. Per crear-lo s’ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, que ha revisat el projecte de senyalització actual, que data de l’any 2004.

El regidor de Medi Ambient, Jordi Risa, ha assegurat que «l’objectiu principal era que fos un document per marcar el camí cap a una Santa Oliva amb mobilitat més sostenible».

El primer que s’ha fet ha estat realitzar una diagnosi tècnica del sistema actual. Risa ha apuntat que «hi ha coses que cal millorar i l’estudi serveix d’ajuda per saber els punts forts i els punts febles del municipi».

Entre els punts a millorar destaquen mancances importants en termes de senyalització vertical i horitzontal, -que no existeix en molts punts del municipi- o la millora de les voreres perquè moltes no són accessibles, segons ha explicat el regidor.

Pel que fa a les qüestions positives, el municipi compta amb una bona xarxa de transport urbà i interurbà. Hi ha 13 parades d’autobús urbà que connecten Santa Oliva amb l’estació i l’Hospital del Vendrell. De bus interurbà hi ha tres parades a cadascun dels nuclis de població: Santa Oliva, Les Pedreres i el polígon industrial de l’Albornar. A més, el poble també compta amb molts camins per moure’s a peu o amb bicicleta.

Accions per dur a terme

Risa ha subratllat que el que han fet ha estat «prioritzar les accions», amb les quals proposar mesures per potenciar la sostenibilitat i complir amb la legislació vigent. En l’EMUS hi ha especificat un programa d’actuacions basat en línies estratègiques amb les fases d’implementació de cada acció i el seu cost. Pel que fa a la seguretat viària, algunes de les accions són millorar carrers i encreuaments que tinguin un risc de perillositat per falta de visibilitat i controlar la velocitat de circulació amb la instal·lació de radars fixos pedagògics.

D’altra banda, es vol ampliar les voreres i definir una xarxa bàsica de vianants, adaptada amb guals, il·luminació i amplades suficients. A més a més, es vol fer una senyalització dels camins rurals per crear un itinerari destinat als vianants entre els diferents nuclis urbans i els espais d’interès natural i cultural de l’entorn. En aquest sentit, també es vol catalogar i recuperar camins rurals antics desapareguts per afegir-los a aquest recorregut.

Participació ciutadana

El 30 de març es va realitzar una sessió d’informació on el veïnat va poder opinar i proposar actuacions en matèria de mobilitat. «Estem molt contents perquè al procés de participació ciutadana van participar gairebé una quarantena de veïns i veïnes», ha comentat el regidor.

Alguns dels suggeriments van ser sobre l’estacionament al municipi. En aquest sentit, el Consistori planeja reorganitzar les zones d'aparcament, aprofitant l'existència d'estacionaments dissuasius per alliberar vehicles de l'espai públic i dels carrers estrets.

Segons ha manifestat Risa, hi ha «molta feina per fer», però des de l’equip de govern «es necessitava fer aquest estudi per no portar a terme accions sense sentit». El regidor de l’Ajuntament de Santa Oliva va afegir que el pla està pensat per desplegar-se en un període de sis anys. «Durant aquest temps es podran desenvolupar les accions concretes en funció de les prioritats que marca el mateix document».

Comentarios
Multimedia Diari