Panells solars als edificis municipals de Valls per fer-los sostenibles energèticament

Amb aquesta mesura i el canvi a tecnologia led de l’enllumenat públic es preveu una reducció a la meitat en el consum elèctric

07 abril 2022 17:50 | Actualizado a 08 abril 2022 15:15
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Reduir la despesa elèctrica i que tots els edificis municipis siguin sostenibles energèticament. Aquest és l’objectiu que s’ha mercat l’Ajuntament de Valls per als propers anys. Una iniciativa que passa per un costat per la instal·lació d’aproximadament 3.500 plaques solars als immobles municipals i que tot l’enllumenat públic tingui tecnologia led. Per posar-ho a la pràctica, aquests canvis s’hauran d’incorporar a la nova contracta de l’enllumenat públic i manteniment d’edificis municipals, les clàusules de la qual s’estan redactant.

«És un pas important cap l’autoconsum», reconeix al Diari el regidor d’Actuacions Públiques i Serveis, Martí Barberà, qui destaca que es tracta d’una «decisió complexa i estratègica per a la ciutat». Ara s’està a l’espera de conèixer els resultats del treball tècnic de consum «per saber cap on s’ha anar», un informe que s’espera tenir-lo aquest mes i que la contracta surti a licitació abans de l’estiu.

El plantejament amb el qual treballa l’Ajuntament és desplegar aquestes millores en dos o tres anys. L’objectiu és Carboni 0, per la lluita contra el canvi climàtic, amb la reducció de les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. La inversió se situaria al voltant dels 2,3 milions d’euros, segons els primers càlculs. A aquesta despesa es faria front per un costat amb la modernització de l’enllumenat públic i, per l’altre, amb autosuficiència dels edificis. Això faria que el consum energètic es reduís a la meitat.

Les plaques solars ocuparan uns 8.000 metres quadrats i estaran repartides als diferents edificis municipals, com ara l’ajuntament, centres educatius i equipaments culturals i esportius. No solament seran 100% sostenibles energèticament amb els panells sinó que es preveu un excedent d’electricitat per a altres usos. Es calcula que un terç de l’energia que produiran les plaques es podria vendre a la xarxa. D’aquesta manera, l’estalvi de consum energètic podria rondar, al final de tot, entre el 50 i el 60 per cent.

La nova tecnologia

Quant a l’enllumenat públic, serà tot led. Aquesta tecnologia, a més de tenir una major durabilitat i menys costos de manteniment així com augmentar la sensació d’il·luminació a la via pública, permet reduir entre un 60 i un 80 per cent el consum elèctric. Actualment queda un 43 per cent –uns 2.300 punts de llum, que són làmpades antigues halogenurs o de vapor de mercuri– per implantar-lo a diferents punts de la ciutat, comenta el regidor. Afegeix que el percentatge es reduirà aquest 2022 perquè ja hi ha el projecte en marxa per fer-ho al barri de Santa Magdalena –amb una ajuda del PAM– i una partida de 75.000 euros per fer altres actuacions.

Comentarios
Multimedia Diari