Llum i música a l'església de Sant Joan de Valls per les Decennals

Un total de 295.000 bombetes, creant diverses formes, recorreran el centre de la ciutat durant els dies de festa

27 octubre 2021 19:00 | Actualizado a 28 octubre 2021 18:06
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un espectacle inaugural ple de llum i música creada per a l’ocasió, un recorregut il·luminat per tota la ciutat i una projecció inèdita a la façana de l’església de Sant Joan. Aquesta és la carta de presentació del que està preparant la comissió d’Audiovisuals de les Decennals 2021+1 de Valls de cara a la celebració.

«La llum és l’ADN d’aquesta festa», expressa el director artístic de les Decennals, Jordi Bertran. Per això s’ha apostat per combinar el patrimoni vallenc com a escenari amb aspectes més contemporanis com la tecnologia. Aquesta empenta es traduirà en ‘Omega’, un espectacle de llum i música que donarà el tret de sortida a les festes el 28 de gener de 2022 al passeig Tarradellas, del Fornàs. Durant els 10 dies de festes, el mateix espai acollirà sis variants diferents de l’espectacle inaugural, que s’alternaran a la graella de programació, amb sessions que tindran una durada de 10 minuts, sumant un total d’uns 50 passis gratuïts. És el primer cop que en unes Decennals es repeteix l’espectacle inaugural.

«La voluntat és fer unes festes assequibles», diu Bertran. Per això, les projeccions s’aniran repetint, perquè tothom pugui veure-les en algun moment o altre.

La passejada de la llum

Al Centre Històric s’instal·larà la tipologia de lluminàries patrimonials que van ser recuperades en les darreres Decennals seguint les fotografies antigues del fotògraf vallenc Pere Català Pic i altra documentació històrica. Es tracta d’unes lluminàries que comparteixen la mateixa tècnica patrimonial que les que es van convertir en imatge de les Decennals de 2011, però en aquesta edició amb uns dissenys nous i renovats.

«A la plaça del Blat hi haurà nou canelobres de grans dimensions», expressa Bertran. Aquest passeig de la llum seguirà pel cèntric carrer de la Cort, on es podran veure 24 arcs estel·lars, que juga amb el vers del Virolai vallenc, que diu que la Mare de Déu de la Candela és «de la ciutat estel». La plaça del Pati lluirà la instal·lació ‘Barrocco Luminaria’. Les lluminàries s’encendran cada dia durant les Decennals a les sis de la tarda, i funcionaran fins a la una de la matinada, excepte els divendres i les vigílies de festa, que serà fins a les dues.

Tot aquest muntatge «servirà per dinamitzar restaurants i comerços de la ciutat més enllà de la programació festiva, perquè el recorregut farà que la gent passegi i circuli per tot arreu», afegeix el regidor de Cultura, Marc Ayala. Aquestes propostes de llum han estat creades per l’empresa italiana Mariano Scenografie Light Sculptures, que ja va participar en la il·luminació de les darreres festes Decenanals de Valls ara fa 10 anys.

L’altra proposta audiovisual que s’estrenarà per les Decennals serà Candela’m, un espectacle sensorial en forma de ‘mapping’ que es projectarà a l’exterior de l’església de Sant Joan, amb llum i banda sonora creat per l’empresa catalana Nueveojos.

«Serà un espectacle sensorial que combinarà llum i música creada per a l’ocasió», explica Àlex Rull, delegat de la comissió d’Audiovisuals. A més, tindrà un simbolisme directament vinculat amb les festes vallenques, ja que representa el clam del poble per despertar la Mare de Déu de la Candela a través d’un ritual que només es repeteix cada 10 anys. L’orgue de la ciutat, instal·lat i en funcionament des de fa uns mesos a l’interior de l’emblemàtica església vallenca, també tindrà el seu paper per primer cop en unes Decennals.

Aquesta proposta es podrà veure des de punts com l’aparcament del Barri Vell, ja que es projectarà sobre la façana lateral de l’església en una superfície de 700 m2 il·luminats amb quatre projectors que banyaran amb llum i color l’imponent temple amb 50.000 lúmens. Serà des del 3 fins al 6 de febrer, en sessions de 10 minuts cada mitja hora. «La llum forma part de la tradició candelera, de la història de les festes i és tot un valor, un valor patrimonial que tenim el deure de preservar com a ciutat i ha de continuar sent un dels elements que fa més singulars i úniques les nostres festes», finalitza l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré.

Pel que fa al muntatge d’aquests espectacles de llum es durà a terme ben aviat, molt abans que altre anys. La previsió és que a finals del mes de novembre hi comenci a haver moviment amb l’arribada del material a la ciutat per poder enllestir totes les propostes a temps.

Comentarios
Multimedia Diari