«La Selva del Camp aprova amb nota en gestió de l’aigua»

La construcció d’un nou dipòsit regulador permet ampliar la dotació del CAT dels 2100 als 2.800 m3 d’aigua al dia. En parlem amb el tinent d’alcalde, Enric Roberto

23 febrero 2024 17:27 | Actualizado a 23 febrero 2024 17:30
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La construcció d’un nou dipòsit regulador i l’aprofitament de les aigües residuals de la depuradora han estat entre els principals projectes de l’Ajuntament per tal de garantir els recursos hídrics. Parlem amb Enric Roberto, tinent d’alcalde i regidor de Medi Ambient i obres públiques del consistori selvatà.

Com és ara la situació hídrica al municipi?

Pels selvatans, l’aigua sempre ha estat una prioritat. Al passat, ja es van desplegar diverses actuacions al llarg de la riera com el Pont Alt o la Resclosa. Més endavant, la connexió de l’aigua del Rec de la Vila (Camí del Rec) amb la de la Font Major per tal d’abastir els molins i poder fer arribar l’aigua al poble va permetre mantenir viu el cicle de l’aigua. El primer Ajuntament democràtic també va engegar dues obres importants en matèria de gestió hídrica a la Selva com són la depuradora d’aigües residuals, l’any 1980, i la bassa ‘del poble’ de 50.000 m3, construïda el 1982.

Però encara quedava molta feina a fer...

El 1999 es va construir el dipòsit regulador esfèric que va donar l’opció a connectar-nos amb l’aigua del transvasament de l’Ebre, gestionada pel CAT. La Selva va ser dels primers pobles a sumar-se a la iniciativa. Ara bé, amb el creixement de la població i la consolidació de l’activitat industrial, el dipòsit va quedar petit. Davant d’aquesta situació, podríem o bé fer servir l’aigua del Pantà de Riudecanyes o bé estirar més de l’aigua de la bassa del poble. L’actual equip de govern vam plantejar una tercera solució i, anticipant-nos a una situació de sequera, l’any 2019 es comença a treballar en un projecte que permetés ampliar la dotació del CAT dels 2.100 als 2.800 m3/dia. L’any passat, i després d’unes obres de prop d’un milió d’euros, estrenàvem les noves instal·lacions.

Com funciona aquest dipòsit regulador?

L’aigua que entra al nou dipòsit per la canonada del CAT, ja ve clorada i neta per poder beure. A partir d’aquí, per una banda, la bombegem al dipòsit esfèric, on es tracta de nou i passa a la xarxa de distribució i, per altra, a la zona industrial, per tal de nodrir els quatre polígons de la Selva. En el cas que hi hagués algun problema tècnic o s’hagi de fer alguna reparació puntual, disposaríem de la bassa municipal de 50.000 m3, amb la qual tindríem aigua suficient per abastir tota la població durant més de 15 dies.

Quins altres projectes s’estan desplegant relacionats amb l’aigua?

Quan es va construir la nova depuradora ja vam preveure la instal·lació d’un terciari, un conjunt de filtres que permeten reaprofitar l’aigua per a ús agrícola. Aquesta es deriva a la xarxa de la comunitat de regants de la Selva i des de l’estiu passat, oferim l’oportunitat als pagesos de fer servir la producció del terciari –uns 800 m3/dia– per a reg de suport. Paral·lelament, des del consistori hem invertit molt perquè tota la xarxa de distribució d’aigua de boca estigui sanejada i en òptimes condicions, l’eficiència de la xarxa municipal és superior al 90%, una xifra millor que la mitjana de Catalunya (78,5%) i millor que l’europea (75% segons EUREAU).

L’apunt: Equipaments públics amb energia renovable

L’Ajuntament de la Selva, es troba treballant en un projecte per la instal·lació de plaques fotovoltaiques que alimentaran el consum de tots els equipaments municipals. La planta solar produirà un 80% del consum total que generen les dependències municipals.

Comentarios
Multimedia Diari