La museïtzació de la fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria immortalitzarà la història de l’espai

Tot a punt per posar el marxa el Centre d’Interpretació del Tèxtil que estarà dividit en cinc àmbits diferents

04 octubre 2021 19:10 | Actualizado a 05 octubre 2021 05:21
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les vitrines encara estan buides però preparades per acollir tot el material històric que ha d’anar exposat al Centre d’Interpretació del Tèxtil del Pla de Santa Maria. Aquest equipament està encarant ara la seva fase final, la de la museïtzació, per poder estar enllestit en els propers dies. L’espai, on hi havia l’antiga fàbrica tèxtil del poble, fa olor de nou de la pintura i els elements per estrenar que acaben de col·locar-se a l’interior. És un espai amb molta història. Per això, un dels aspectes que més es potenciaran serà la divulgació sobre el passat d’aquesta factoria.

«Les vitrines acolliran peces que havien format part de la fàbrica», explica al Diari l’alcalde del Pla de Santa Maria, Mateu Montserrat. El recorregut per l’espai tindrà un caràcter didàctic que vol arribar a tots els públics, fins i tot als més petits, perquè puguin conèixer el passat industrial del poble.

«Farem tallers per a la canalla», diu Montserrat. «Ara estem esperant que ens portin un teler manual, perquè la gent pugui fer una passada per aquí i serà una manera de saber els visitants que tenim», afegeix. La part històrica tindrà un espai reservat específic en aquest nou centre. Per una banda, plafons, fotografies i explicacions donaran a conèixer les tres famílies van estar al capdavant d’aquesta empresa, mentre els treballadors de l’última etapa expliquen com era la seva feina en un audiovisual que es projectarà.

L’equipament està gairebé enllestit per poder ser inaugurat, amb tota previsió, per la Fira del Vent d’enguany, que se celebrarà d’aquí a 10 dies. «Falta posar els plafons i algun detall de la il·luminació», diu l’alcalde. Els elements més visuals, però, ja hi son, com la maquinària de les diverses etapes de la fàbrica, que mostra com es treballava en cada moment. Un cop s’inauguri, el Centre d’Interpretació del Tèxtil estarà estructurat en cinc àmbits, per seguir la visita en un ordre lògic. En primer lloc hi haurà l’àrea d’acollida, després una introducció sobre la importància del tèxtil a la societat. El tercer àmbit serà el de la història de les empreses que van gestionar la fàbrica al llarg de la seva història com són Martí, Llopart i Trenchs, Hijos de Francisco Sans, Tèxtil del Pla i Cuàntica.

Els orígens de l’empresa es remunten a principis del segle XX, cap al 1916 quan la tèxtil, Martí Llopart i Trenchs van adquirir els terrenys on després es van construir totes les dependències de la factoria. De fet, l’any 1917, el Consistori va posar el nom de Joan Trenchs a un dels carrers del municipi, en honor a un dels fundadors de la fàbrica i va declarar que el 26 de març, data de la inauguració oficial de la tèxtil, esdevingués festa local. La producció va seguir fins l’any 1998, quan tanca, després de diverses etapes.

Seguint el recorregut del museu, després d’aquesta pinzellada històrica, un joc de llum il·luminarà les vitrines amb objectes i mobiliari, per acabar amb la zona de telers antics i concloure amb el canvi socioeconòmic que ha suposat aquesta fàbrica pel poble.

L’equipament tindrà també una part canviant, que permetrà exposar objectes del dia a dia relacionats amb el poble, procedents de col·leccions particulars. El primer serà de màquines de cosir i «a la llarga volem crear un espai molt més didàctic per a les escoles», afirma l’alcalde.

La museïtzació del Centre d’Interpretació del Tèxtil forma part del projecte Alt Camp, història i paisatge. Les arrels d’una terra.

Comentarios
Multimedia Diari