Endesa treballa en 12 línies a l’Alt Camp per protegir les aus

L’acció consisteix en folrar part del cablejat amb material aïllant i substituir els aïlladors de vidre per uns de material polimèric que redueixen el risc elèctric que pot patir l’avifauna

19 septiembre 2023 20:15 | Actualizado a 20 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Endesa està finalitzant les tasques d’adaptació de dotze línies elèctriques per a protegir l’avifauna a la comarca de l’Alt Camp. En total, s’està treballant en 35 suports: 12 torres metàl·liques i 23 pals de formigó que estan ubicats a municipis com Alió, Bràfim, Figuerola del Camp, els Garidells, Nulles, el Pla de Santa Maria, Puigpelat, la Riba, Vallmoll, Valls, Vilabella, Vila-rodona i Vilaverd.

El procediment consisteix a folrar amb material aïllant part del cablejat i substituir els aïlladors de vidre per uns de nova tecnologia fabricats amb material polimèric, segons explica la responsable d’Endesa Tarragona Nord, Carme Cárdenas. «Els aïllaments els fem utilitzant uns components que estan fets amb un material especial de nova tecnologia que conté fibra de vidre i silicona. Es poden tocar sense risc a electrocució i augmenten les distàncies entre els cables».

Els principals avantatges que té aquest aïllament són el seu pes lleuger i la resistència a les inclemències meteorològiques. A més, l’increment de la longitud permet reduir el risc elèctric que poden patir les aus quan toquen els cables. Cárdenas comenta que en funció de cada distribució apliquen una acció o una altra. «Amb la nova construcció el que fem és que tot ja se separa a la distància de més d’un metre. En els suports existents, no hi ha manera de poder fer això i llavors hem d’aïllar el cablejat».

L’acció que està portant a terme Endesa a l’Alt Camp va començar durant el mes de juliol i s’allargarà fins a final d’any. A la comarca treballen en 35 suports, però dins de tota la unitat territorial ho fan en més de 150.

Treballs en Tensió

La característica més rellevant d’aquest procediment és que es fa utilitzant Treballs en Tensió, on els operaris treballen i la línia no es desconnecta en cap moment. «Normalment es pot fer de dues maneres. La primera és traient l’electricitat dels cables i això normalment implica afectacions de llum per als clients –diu Cárdenas–. Sempre prioritzem treballar amb Treballs en Tensió, així no hem de treure l’electricitat i els clients no es veuen afectats».

Això implica emprar uns camions especials i els treballadors han de vestir una roba ignifuga. A més a més, els components que estan a prop són aïllats per poder treballar en el punt concret. «Aquest és un mètode de treball que sempre que podem fem servir, perquè així no hi ha afectació elèctrica als clients», assegura la tècnica d’Endesa, qui també afirma que és una prioritat treballar d’aquesta manera en adequacions per a l’avifauna.

Els treballs a la comarca de l’Alt Camp s’emmarquen en un conveni d’Endesa amb la Generalitat de Catalunya signat l’any 2020, segons comenta Cárdenas. L’acord té per objectiu reduir els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica, especialment per a les espècies amenaçades.

Les actuacions segueixen un ordre de prioritat per garantir l’adequació dels suports que tinguin un major impacte en les espècies d’avifauna. Des d’Endesa conclouen que «la Generalitat determina quins són els punts en els quals hem d’actuar, de manera que intentem protegir les col·lisions i també el risc d’electrocució de les aus. Nosaltres apliquem el coneixement tècnic perquè aquest fet no succeeixi».

07 Sumario
Comentarios
Multimedia Diari