El Celler Can Marlès del Montmell, més enllà dels vins ecològics i les alpaques

Lucia Pombo és la responsable d’aquesta bodega amagada entre les muntanyes, que ofereix una experiència enoturística única a la zona

08 enero 2023 20:14 | Actualizado a 09 enero 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Can Marlès és una bodega petita a Can Ferrer de la Cogullada, un dels nuclis de població més petits del Montmell (Baix Penedès). Després de passar per diversos camins sinuosos entre boscos i vinyes, s’arriba a aquest celler, que la Lucia Pombo va crear juntament amb la seva parella. «Can Marlès és un projecte que neix de la meva passió per la vinya i sobretot pel Baix Penedès».

Farà gairebé un any de la seva aparició al programa televisiu El Foraster de TV3, dedicat al municipi del Montmell. La Lucia i les seves alpaques van desencadenar una allau de visites al Celler Can Marlès, que han augmentat encara més, després de proclamar-se com a millor restaurant en una cava al Penedès, al concurs Joc de Cartes.

Tot i que la Lucia reconeix que la participació als dos programes els ha donat molta publicitat i nous visitants, el projecte ha anat caminant a poc a poc en aquests anys. «La meva parella i jo vam començar a plantar una mica de vinya, i paral·lelament, vam fer un projecte mediambiental», apunta Pombo.

Can Marlès és una finca que comprèn 300 hectàrees dins del parc natural del Montmell. «Anem fent tallafocs a la muntanya i controlant que no es cacin de forma massiva certes espècies». En el moment en què la Generalitat va declarar-lo espai protegit, ja no s’hi podia edificar. És llavors quan la Lucia va decidir iniciar un procés de restauració de les vuit masies que estaven situades dins el seu terme.

Les masies, que van des del 1500 fins al 1850, han estat una il·lusió personal per poder-los-hi donar una segona vida. «Quan era petita per mi eren com un pati de jocs on m’amagava», explica. I afegeix: «Veiem que teníem vuit ruïnes i que totes parlaven del Baix Penedès. Hi hem trobat tines, premses i altres objectes relacionats amb la producció de vi. Va ser una manera de recuperar aquella història econòmica i agrària».

De les vuit masies, n’han restaurat tres, una de les quals és la seva llar. Les dues restants són cases d’enoturisme rural de luxe, que estan equipades amb calefacció radial, pedra autòctona i parallamps. «És una experiència molt tranquil·la. Aquí vens a relaxar-te. Hi ha Wi-Fi, però es pot desconnectar si vols», diu rient.

Activitats de tota mena

Quan les cases van començar a funcionar, van decidir donar-li un valor afegit. És quan van començar a oferir diverses activitats que complementessin l’estada dels seus clients i que es poguessin fer a l’entorn proper. Rutes en bicicleta o dalt d’un cavall, esmorzars de forquilla, passejos en ‘segway’ per les vinyes o fins i tot vols amb globus aeroestàtic. La varietat és més que evident, tot i que, el que sempre es repeteix a Can Marlès és la degustació dels seus vins al final de cada activitat.

De les 300 hectàrees de la propietat, dotze estan destinades al cultiu de vinya. La Lucia comenta com planten les varietats depenent del terrer. Com que la vall té diferents alçades, aprofiten els espais segons si la terra és més calcària o més argilosa. Al ser un celler petit tenen una producció d’unes 30.000 ampolles cada any.

Les varietats franceses són el seu fort: petit verdot, sauvignon blanc i chardonnay. Amb tot, tenen vins de malvasia de Sitges, parellada, garnatxa, sirah i ull de llebre. «També hem plantat una vinya experimental de forcada, una varietat blanca d’alçada que va desaparèixer amb la fil·loxera».

La proximitat per bandera

L’enoturisme d’alta qualitat que ofereix Can Marlès ha estat un atractiu per al públic de totes les edats. Però per a Pombo «no és només que agradi», sinó que la gent entengui la seva filosofia. «Per mi la proximitat és anar directament al productor –diu Pombo- perquè saps el què estàs comprant, i això et dona una garantia de qualitat».

Ha notat sobretot, que les persones que venen de grans ciutats són les més sorpreses amb l’experiència. «El que ve de Barcelona potser no té la possibilitat de menjar un formatge que te l’acaben de portar directament del productor que l’elabora», subratlla. A banda, Can Marlès forma part de dues associacions de productors que promocionen el producte del territori: Vinyes Celler Masia -catorze cellers petits d’arreu de Catalunya que fan elaboració de collita pròpia-, i Terra i Taula -productors petits del Baix Penedès-.

Custòdia agrària

Conscient de la importància de cuidar i preservar el medi, Pombo va començar a portar a terme un projecte mediambiental pel seu compte però «sense cap suport». Ara, amb l’ajuda del Grup Ecologista del Vendrell i Baix Penedès (Geven), van fer una bassa de recuperació d’aigües d’aqüífer a la part de baix de la vall.

De moment, han dut a terme diverses jornades de voluntariat on han posat plantes autòctones per millorar l’hàbitat. Els resultats són positius: s’han recuperat dos tipus de granota que havien desaparegut, un gripau, la libèl·lula i la serp d’aigua.

A més, també fan recuperació d’ocells i d’alguns rèptils. «Hem posat caixes niu per tota la vall, de diferents mides i en alguna de les masies també n’hi ha per a mussols. Així podem controlar i veure les especies que venen», assegura.

Les alpaques són l’únic ramat ‘suri’ que hi ha a Catalunya, una espècie en perill d’extinció

I no podien faltar, els animals més protagonistes de Can Marlès: les alpaques. Segons Pombo, a Catalunya hi ha actualment només tres ramats. Les seves són les úniques ‘suri’, una espècie en perill d’extinció per culpa de l’explotació que se’n fa per la seva fibra. De totes les alpaques del món, es creu que només un 10% pertany a aquesta raça. «Aquí jo les tinc protegides. Només les consentim i malcriem», diu rient.

Donar a conèixer la comarca

Les alpaques han estat, sens dubte, l’atractiu més gran després de sortir per la televisió. L’experiència ha sigut curiosa, reconeix. Amb El Foraster ha arribat a Can Marlès un públic amant de la natura i de conèixer experiències noves. En canvi, amb Joc de Cartes ha sigut un públic que buscava la part més gastronòmica.

Des que va sortir aquest últim programa, el perfil d’Instagram ha tingut un augment exponencial de seguidors. Un creixement que arriba gairebé a un miler de persones. La Lucia, que s’encarrega de les xarxes socials, reconeix sorpresa que les reserves han estat massives. La cuina del xef Sergi de Meià es pot degustar dos caps de setmana al mes, oportunitats úniques per tastar productes ecològics i de proximitat.

Un no parar de projectes

Com a persona inquieta, la Lucia ja prepara nous projectes per ampliar l’oferta de Can Marlès. Marc Andreu, arquitecte especialista en restauració de masies catalanes, ja té el projecte per restaurar una quarta masia de la finca, que es posarà en marxa d’aquí a un any o dos. Abans, però, estan treballant per construir un heliport per temes de seguretat.

No cal esforçar-se gaire per veure com la il·lusió i emprenedoria de la Lucia es veuen reflectits en el seu negoci. I, no només a Can Marlès, sinó al territori que l’envolta. Assegurant que «es trenca les banyes per donar-li veu al Montmell», té clar que el més important del projecte és la dedicació constant pel medi i la natura.

«És un projecte gran però humil, perquè anem fent a poc a poc. Estem orgullosos perquè elaborem els vins nosaltres i de les nostres vinyes». A Catalunya hi ha espais espectaculars, no cal anar-se’n gaire lluny per descobrir-los. Segons la Lucia, el Montmell és un d’aquells que es troba amagat i Can Marlès ha aconseguit posar-lo en boca de molta gent.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari