239.000 euros perquè l’església de Montargull deixi de caure a trossos

El projecte inclou el reforç del perímetre de les principals pareds d’aquest edifici d’estil romànic, que s’estan deteriorant

26 marzo 2022 18:40 | Actualizado a 27 marzo 2022 14:38
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Llorac té al seu terme municipal una joia romànica que s’està caient per moments, un problema que es va arrastrant des de fa anys i que ara l’Ajuntament vol aturar. Per això, ha redactat el projecte de consolidació estructural urgent de l’església de Montargull. L’obra sortirà a licitació per un import e 239.103.78 euros. Segons l’alcalde, Jordi Canela, es tracta d’arreglar el perímetre i les parets principals. Els treballs s’han de treure a subhasta, però encara es desconeix quan. El departament de Cultura de la Generalitat ha donat una subvenció de 40.000 euros.

L’església de Sant Jaume de Montargull està situada al final de la carretera TV-2242, a l’indret est de l’antic nucli de població del mateix nom. Des d’aquest indret es domina la vall de la costa de la Vinyeta. L’edifici es localitza a redós de les restes de l’antic castell d’aquest nucli de població. El temple religiós degué ser construït durant la segona meitat del segle XI, encara que no està documentat fins a mitjans del XII, assenyala l’arqueòleg Isidre Pastor, que el 2017 va fer la memòria de la intervenció arqueològica. Tenia una nau única, de dimensions força reduïdes, coberta amb volta de canó i sense un absis destacat. Amb aquesta morfologia de la part més antiga, construïda per mitjans molt modestos –recalca l’arqueòleg–, i per les seves petites dimensions, hom pot afirmar que fou vestida exclusivament com a capella castral. A finals del XIII o primer terç del XIV va ser ampliada. S’afegí una nau paral·lela més allargada i comunida amb l’antiga per una arca adovellada.

L’església, catalogada com a Bé Local d’Interès Local (BCIL) es troba al mig del camp, envoltada de molins de vent. El fet que el terreny està format per lutites no ajuda a la seva conservació. És un material argilós que quan plou s’expandeix i quan se seca s’encongeix.

Els treballs

Ara, un projecte de l’Ajuntament vol revertir aquesta situació. «Volem intentar arreglar les voltes de dins i el terra, perquè pugui ser una mica funcional», recalca l’alcalde. La rectoria és la part que està pitjor, ja que està quasi tot ensorrada. Es vol arreglar per fer una sala funcional. Quant a l’església en si, la pitjor part és que la dona a la banda de Santa Coloma de Queralt. Per sort, recalca Jordi Canela, no es produeixen despreniments.

Inicialment, pel lloc estratègic on està –a 843 metres sobre el nivell del mar–, s’havia pensat en fer-hi dos miradors: un dalt de la rectoria i l’altre, sota de l’església. Però l’alcalde diu que no és possible perquè havia estat un antic castell.

També s’havia comentat fa anys de la possibilitat de pavimentar els quatre carrers de l’antic nucli de Montargull. Però ara per ara es descarta, «en el cadastre el lloc figura com a poble en ruïnes. Només queden en peu dues masies, allunyades del nucli urbà, que són utilitzades només els caps de setmana».

Comentarios
Multimedia Diari